Сръбски студенти започнаха в петък 24-часова блокада на главна улица в столицата Белград, близо до правителствената централа, съобщава АП.

Студентите ще останат там до началото на другото голямо събитие на опозицията, планирано за събота. Митингът се очаква да привлече хиляди. 

Блокадата им доведе до голямо задръстване в столицата в петък.

Въпреки празниците, протестите в страната продължават. Те започнаха след сигналите за нередности, помрачили неотдавнашните избори.

8 ранени полицаи и 38 задържани демонстранти след протестите в Сърбия

8 ранени полицаи и 38 задържани демонстранти след протестите в Сърбия

След изборите, спечелени от управляващите, вълнението не спира

Политическото напрежение нараства след гласуването на 17 декември и последвалите инциденти и арести на поддръжници на опозицията на протести.

Най-голямата опозиционна коалиция в Сърбия заяви във вторник, че ще бойкотира повторните избори в части на страната.

Съобщението на коалицията "Сърбия срещу насилието" дойде четири дни преди повторното гласуване, насрочено за 30 декември в 30 от над 8000 избирателни секции.

"Повторните избори в определен брой секции не могат да анулират измамата, нито да поправят несправедливостта, която се случи на 17 декември. Ето защо няма да участваме в прегласуването", се казва в писменото изявление на коалицията.

Снимка 647646

Източник: EPA/БГНЕС

Според "Сърбия срещу насилието", няма смисъл да се гласува, докато депутати са в гладна стачка поради доказана изборна измама, политическите дисиденти биват арестувани, а студентите биват от полицията и арестувани".

Седем лица на основния опозиционен лагер, са в гладна стачка, а пред Държавната избирателна комисия се провеждат ежедневни протести.

Сърбия обвинява опозицията в опит за дестабилизация на страната

Сърбия обвинява опозицията в опит за дестабилизация на страната

След протестите и жалбите за нередности по време на изборите

Съюзникът на Сърбия Русия заяви, че подкрепяните от чужбина сили се опитват да предизвикат проблеми.

"Има процеси и опити на трети сили, включително от чужбина, да провокират подобни вълнения в Белград", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Не се съмняваме, че ръководството на републиката ще осигури върховенството на закона.

Премиерът Ана Бърнабич благодари на руските тайни служби за предоставянето на информация за планирани действия на опозицията. "Това изявление няма да бъде популярно на Запад", каза Бърнабич.

Кандидат за членство в ЕС, Сърбия устоя на натиска на западните страни да въведе санкции срещу Русия.

Москва е един от най-близките съюзници на Сърбия от десетилетия, особено след 1999 г., когато Русия се противопостави на въздушните удари на НАТО срещу част от Югославия, която включваше Сърбия и Черна гора.

Миналия понеделник международна наблюдателна мисия заяви, че SNS е спечелила несправедливо предимство чрез медийни пристрастия, неправомерното влияние на президента Александър Вучич и нередности при гласуването, като например купуване на гласове.

ЕС настоя Сърбия да разследва нарушенията в изборите

ЕС настоя Сърбия да разследва нарушенията в изборите

Управляващите спечелиха вота, но наблюдателите ги обвиниха във фалшификации

Сръбските власти отричат ​​всякакви нередности.

Припомняме, че голяма част от опозиционните формации в Сърбия бойкотира изборите и през 2020 г. (парламентарни и местни, проведени заедно) заради липсата на елементарни условия за свободното волеизявление на избирателите.

Това не беше първият такъв бойкот на избори в Сърбия - решение, взимано често за избори.