италияПовечето от големите културни атракции в Италия са затворени заради еднодневен протест срещу плановете на правителството да намали финансирането им, съобщи БиБиСи. Стотици музеи, галерии и паметници са засегнати.

Италианското правителство иска да спести 280 млн. евро от бюджета за култура през следващите три години като част от плановете за справяне с кризата. Страната има повече паметници на световното културно наследство от всяка друга в света и това повишава още повече важността на финансирането им.

Около 800 музея, галерии, библиотеки и паметници са засегнати от стачката. Тези, които не са затворили врати, работят с ограничено работно време.

Срутването на антична къща в Помпей през миналата седмица повдигна нови въпроси по отношение на възможностите на Италия да запази своето древно наследство. Министърът на културата Сандро Бонди беше поставен под натиск да подаде оставката си, след като „Къщата на гладиаторите" остана в историята на 2000-годишния район. Някои от критиците на министъра посочиха липсата на пари за ремонт като причина за срутването.

Експерти по културното наследство изразиха опасения, че обекти като кулите-близнаци в Болоня, катедралата във Флоренция и златната къща на Нерон в Рим също са застрашени от срутване. „Без никаква поддръжка и с никакво финансиране, цяла Италия има опасност да се срути", заяви Алесандра Мотола Молфино от фондация „Нашата Италия".

Правителството твърди, че се опитва да привлече частни инвеститори, които да помогнат на изтънелия бюджет за запазването на паметниците на културата в Италия. Въпреки това, управляващите са категорични, че няма начин да избегнат болезнените икономии.