Днес започва публично разследване в Обединеното кралство по случая с Даун Стърджис, която почина през 2018 г. от отравяне с нервнопаралитичния агент Новичок. Според британските власти, тя е станала жертва на случайно отравяне, след като нейният партньор намерил фалшив парфюм, съдържащ агента, използван при опита за убийство на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предава Ройтерс. 

Четири месеца преди това, Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в тежко състояние на пейка в Солсбъри, след като бяха отровени с Новичок, също смятан за внесен в страната чрез фалшив парфюм. Те и полицай, който е посетил дома им, бяха тежко пострадали, но се възстановиха.

Трима руски граждани, които според британските власти са агенти на руското военно разузнаване ГРУ, бяха обвинени задочно за нападението срещу Скрипал, но не и за смъртта на Стърджис. Москва и обвинените отричат всякакво участие.

Това събитие доведе до най-големите изгонвания на дипломати между Изтока и Запада от Студената война насам, а отношенията между Лондон и Москва допълнително се влошиха след руската инвазия в Украйна.

Тримата руски агенти, обвинени за отравянето на Сергей Скрипал, са също свързани с опита за убийство на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. Имената им са Александър Мишкин, Анатолий Чепига и Денис Сергеев (известен и като Сергей Федотов). Тримата са агенти на руското военно разузнаване ГРУ.

Тайно спецзвено на руското ГРУ дестабилизира положението в Европа (и у нас)

Тайно спецзвено на руското ГРУ дестабилизира положението в Европа (и у нас)

Занимава се с подривни действия, саботажи и убийства

Александър Мишкин и Анатолий Чепига: Тези двама агенти, действащи под псевдонимите "Александър Петров" и "Руслан Боширов", бяха разпознати като основните извършители на нападението срещу Скрипал с Новичок в Солсбъри през 2018 г. Те бяха засечени чрез записи от видеокамери и разкрити от разследващите медии като агенти на ГРУ.

Денис Сергеев (Сергей Федотов): Сергеев е третият агент, който според разследвания е свързан както с отравянето на Скрипал, така и с опита за убийство на Гебрев. В България Гебрев е отровен с вещество, подобно на Новичок, като Сергеев е присъствал в страната в момента на нападението.

През 2015 г. Емилиян Гебрев, неговият син и един от мениджърите на компанията му бяха отровени с неизвестно вещество. След дълги разследвания и повишен интерес след случая с отравянето на Скрипал, се установи, че в двата случая са замесени същите руски агенти. Денис Сергеев е пребивавал в България по време на покушението срещу Гебрев и е използвал същия модел на действие, както в нападението в Солсбъри.

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Кремъл премахва големите доставчици на оръжие за неговите противници