Руските сили може да са се оттеглили в някои части на Украйна преди повече от седмица, но силите за териториална отбрана в северната област Суми тренират и се подготвят за по-нататъшни атаки, предава Ройтерс.

Малко след като руските сили нахлуха в страната на 24 февруари в т.нар. от руския президент Владимир Путин "специална военна операция", Сумска област беше една от първите нападнати области, там се водеха градски боеве, докато руските сили се придвижваха към столицата Киев.

Дмитро Живицки, ръководител на областната и военна администрация на Суми, каза, че по това време там почти не е имало редовни украински войски, вместо това местните жители използваха като оръжие всичко, с което разполагаха, включително коктейли "Молотов"

"Руснаците са имали планове (да превземат Суми) за три до пет дни", каза Живицки пред Ройтерс в Суми в четвъртък.

Неприемливо в 21-ви век: ООН за руската обсада на Мариупол, Харков и Суми

Неприемливо в 21-ви век: ООН за руската обсада на Мариупол, Харков и Суми

Помощта е много важна не само във физически, но и в психологически план

"Явно са знаели, че на територията на Сумска област по това време почти не е имало редовни (армейски) войски, а само сили на териториалната отбрана.

Украинските сили си върнаха контрола над североизточния регион на 8 април, каза Живицки. (Тогава Русия се изтегли от районите край Киев-бел.ред.)

"Мисля, че вероятността от (нова) атака е голяма. Те са решени и разбираме, че броят на хората в Русия е около 150 милиона", каза той. "Докато танковете и хората не свършат, те ще продължат да изпращат хора тук."

Русия отхвърли обвиненията, че нейните войски са извършили военни престъпления в Украйна като фалшиви новини.

Западните страни казват, че Русия сега подсилва и снабдява войските си за нова офанзива в Източна Украйна. Не е ясно дали Кремъл планира отново да атакува Сумска област.

Но местните сили за териториална отбрана се подготвят, като членовете им твърдят, че доброволческата милиция сега наброява повече от 1000 души. Местните власти не съобщават колко редовни войски има в Суми.

Теч на амоняк от завод в близост до Суми

Теч на амоняк от завод в близост до Суми

Причините за изтичането на амоняк не се съобщават