Британският премиер Риши Сунак и президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси разговаряха в сряда за ситуацията в Газа и Близкия изток. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на офиса на Сунак след разговора.

Двамата са обсъдили дипломатическите усилия за осигуряване на освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", предотвратяване на ескалация в Близкия изток и постигане на дългосрочен мир и просперитет за палестинския народ".

Сунак също така приветства отварянето на ГКПП Рафах, за да позволи на британски и други чуждестранни граждани и ранени палестинци да напуснат Газа, каза неговият офис.

Египет пуска чужди граждани, включително българи, да напуснат Газа през пункта "Рафах"
Обновена

Египет пуска чужди граждани, включително българи, да напуснат Газа през пункта "Рафах"

Сред получилите разрешение да напуснат анклава има и български граждани

Припомняме, че Египет пусна чужди граждани, включително българи, да напуснат Газа през пункта "Рафах". 

Споразумение между Египет, Израел и "Хамас", в координация със САЩ, позволи ограничени евакуации от обсадената Газа, бе постигнато с посредничеството на Катар. 

Споразумението позволява на притежателите на чуждестранни паспорти и някои критично ранени хора да преминат през граничния пункт Рафа между Египет и Газа, въпреки че няма график колко дълго той ще остане отворен за евакуация, добави източникът.

Сделката не е свързана с други въпроси, предмет на преговори, като заложници, държани от "Хамас", палестинската ислямистка групировка, която управлява Газа, или паузи, предназначени да облекчат хуманитарната криза в анклава, който страда от недостиг на храна, вода, гориво и медицински средства. каза източникът. Досега египетското правителство категорично отказваше да разреши евакуацията на жителите на Газа на Синайския полуостров.

Египет предупреждава, че регионът може да се превърне в "бомба със закъснител"

Египет предупреждава, че регионът може да се превърне в "бомба със закъснител"

Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси призова да не се разширява повече конфликта след като дронове бяха прихванати след навлизане в египетското въздушно пространство