Нивото на заплаха във Великобритания е най-високото, което означава, че терористична атака е много вероятна. Това обяви новият премиер на Обединеното кралство Тереза Мей, цитирана от Би Би Си. Тя допълни, че властите ще преразгледат какво повече може да бъде направено.

Мей заяви, че е шокирана и натъжена от ужасяващата атака в Ница. По думите й Великобритания ще стои рамо до рамо с Франция.

Великобритания проверява дали нейни граждани са станали жертва на атаката.

Ако бъде потвърдено, че това е терористична атака, Мей каза, че усилията трябва да бъдат удвоени, за да се изправят срещу тези брутални убийци. „Ние трябва да отстояваме нашите ценности и нашата свобода”, допълни Тереза Мей.

Тя каза още, че се предоставя допълнително финансиране за силите за сигурност и полицията за борба с тероризма.

Проведено е заседание на британския комитет за извънредни ситуации „Кобра”. Заседанието е продължило 45 минути. След срещата говорителят на „Даунинг Стрийт” представи някои от детайлите.

Екип от осем души от британското посолство е бил сформиран през нощта, още четирима души са изпратени тази сутрин. Днес и британският посланик е пристигнал в Ница.

Правителството на Великобритания е информирано за малък брой британци, които са ранени. Броят е по-голям, отколкото външният министър Борис Джонсън съобщи по-рано. Той информира за един ранен британец.

На срещата е обсъдена заплахата за Великобритания и нивото остава най-високото. 

Полицията следи ситуацията и преразглежда мерките за сигурност на големи обществени събития през следващата седмица.

От „Даунинг стрийт” смятат, че това е разумното, което може да се направи в тази ситуация.

В заседанието са взели участие представители на разузнаването, както и на столичната полиция, на военното министерство, на вътрешното, транспортното и външното, както и служители на британското посолство в Париж.

Съветникът по национална сигурност също е присъствал.

Междувременно кметът на Лондон Садик Хан обяви, че ще преразгледа мерките за сигурност в града заради атаката в Ница.

Той декларира, че Лондон ще стои заедно с Франция и настоя, че отровните терористи трябва да бъдат победени.

Хан направи изказването си по време на посещение на летище „Гетуик”. „Ще успокоя всички лондончани, че днес ние ще преразгледаме нашите собствени мерки за сигурност на фона на тази атака и че аз и началникът на столичната полиция ще направим всичко възможно за безопасността им”, допълни кметът на Лондон.

Първият премиер на Шотландия Никола Стърджън също заяви, че Шотландия изразява тъга и солидарност с Франция.