Руските войски са влезли в покрайнините на украинския град Северодонецк, според губернатора на Луганска област Сергей Гайдай, който съобщи за ожесточени боеве за града, който се превърна във фокус на руската офанзива, предава Ройтерс.

Русия съсредоточи огневата си мощ върху последния голям населен център, все още държан от украинските сили в Луганска област, в опит да постигне една от целите на президента Владимир Путин след тримесечна война.

Непрекъснатият обстрел принуди украинските сили да защитават Северодонецк, но тяхната съпротива забави по-широката руска офанзива в Донбас. Гайдай каза, че руските войски са напреднали в югоизточните и североизточните покрайнини на града.

Руснаците "използват една и съща тактика отново и отново. Те обстрелват няколко часа - три, четири, пет часа - подред и след това атакуват", каза Гайдай.

"Онези, които са атакувани, умират. След това следват отново обстрел и атака и така, докато не пробият някъде."

С повишаването на температурите той каза, че в покрайнините на града има "ужасна миризма на смърт".

Но той добави, че украинските сили са прогонили руснаците от село Тошкивка на юг, което потенциално е осуетило натиска на Москва да обгради района.

По-късно Гайдай каза, че френски журналист е бил убит от шрапнел, пронизал автомобила му, и че евакуацията от района е била спряна.

В телевизионна реч украинският президент Володимир Зеленски определи превземането на Северодонецк като "основна задача за окупаторите".

"Около 90% от сградите са повредени. Повече от две трети от жилищния фонд на града е напълно разрушен", каза той.

ISW: Всички руски сили съсредоточени към Северодонецк

ISW: Всички руски сили съсредоточени към Северодонецк

Малко вероятно да са в състояние да провеждат няколко операции едновременно

Министерството на отбраната на Украйна заяви, че Москва също се опитва да се прегрупира, за да атакува стратегически важния град Славянск, разположен западно от Северодонецк, който има стратегическо местоположение.

Засега опитите на ЕС да ограничат достъпа до средства на руската военна машина търпят неуспех. Последният пакет от санкции на Брюксел беше блокиран от отказа на Унгария, която няма излаз на море да се съгласи със забрана за внос на руски петрол, който получава чрез тръбопровода "Дружба" от съветската епоха.

Според проект на текст, прегледан от Ройтерс - който все още може да бъде променен - ​​лидерите по принцип са съгласни да забранят вноса на руския петрол първо по море и в някакъв момент по-късно по тръбопроводи, но без дати и подробности.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна, че споразумение не е постигнато, но добави: "Уверена съм, че след това ще има възможност".

Естонският премиер Кая Калас каза, че споразумението на следващата среща на върха, насрочена за 23-24 юни, е "реалистичният подход засега".

Провалът вбеси Киев и предизвика разочарование сред най-големите му поддръжници в ЕС.

"Това са само пари: украинците плащат с живота си", каза латвийският премиер Кришиянис Каринш. "Можем и трябва да ги подкрепим, защото само когато Русия бъде победена, ние в Европа можем да се чувстваме в безопасност".

Преди срещата на върха германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази опасения, че единството на ЕС "започва да се разпада".

Петков очаква изключение за България, ако има забрана за внос на петрол от Русия

Петков очаква изключение за България, ако има забрана за внос на петрол от Русия

Евролидерите обсъждат Украйна, сигурността, енергетиката и продоволствията

След като не успя да превземе Киев през март, Русия обяви, че фокусът на нейната "специална военна операция" сега е да завземе целия регион на Донбас, състоящ се от две области - Луганска и Донецка, за които Москва претендира от името на сепаратистки прокси "републики".

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в неделя, че "освобождението" на Донбас е "безусловен приоритет".

Превземането на Северодонецк и свързания с него град Лисичанск на отсрещния бряг на река Северски Донец ще даде на Русия ефективен контрол над Луганска област, точка, в която Кремъл може да бъде в състояние да обяви някаква форма на победа.

Но съсредоточавайки усилията си върху битката за единствения непревзвет град - Северодонецк е с население около 100 000 души преди войната, Русия може да остави друга територия отворена за евентуални украински контраудари.

През последните няколко дни се забелязват първоначални признаци за потенциална украинска контраофанзива на юг, където Москва се опитва да консолидира контрола си над Херсонска област.

Киев заяви, че неговите сили са отблъснали руските войски през последните дни до отбранителни позиции в три села - Андриевка, Лозово и Билохор ka - всички разположени на южния бряг на река Инхулец, която образува границата на Херсонска област.

От мозъчния тръст на Института за изследване на войната казаха, че тази контраатака досега не изглежда вероятно да върне значителна територия в близко бъдеще, но може да наруши руските операции и да принуди Москва да укрепи района.

Френският външен министър Катрин Колона стана поредният западен представител, който отиде в Киев, посещавайки масов гроб в предградието Буча, където бяха открити стотици мъртви цивилни, след като руските сили се оттеглиха след неуспешната им атака срещу столицата през март. Москва отрича да е нападала цивилни.

Украинските прокурори казаха, че ще съдят задочно руски войник за убийството на цивилен мъж и изнасилването на съпругата му в Бровари, друго предградие на Киев, през март, първото наказателно преследване за сексуално насилие от руски войници.

Киев призова Запада да предостави оръжия с по-дълъг обсег, за да обърне хода на войната. Зеленски каза, че очаква "добри новини" през следващите дни. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Вашингтон няма да даде на Украйна ракети, които могат да бъдат използвани за атака срещу Русия.

Зеленски: Донбас ще бъде украински

Зеленски: Донбас ще бъде украински

Украйна разби мита за руската армия