Президентът Доналд Тръмп "не може да си представи защо" обажданията на американската гореща линия за дезинфектант са се повишили, след като предложи да се инжектира веществото за лечение на коронавирус, съобщава БиБиСи.

Губернаторите на Мичиган и Мериленд обвиниха президента за скока. След тежки критики от страна на медицинските специалисти, Тръмп обясни, че забележките му са направени саркастично.

Дезинфектантите са опасни вещества и при поглъщане могат да бъдат отровни.

По време на пресконференцията за Covid-19 в понеделник репортер отбеляза, че в извънредните горещи линии на щата Мериленд са получени стотици обаждания през последните дни, които търсят насоки относно коментарите на Тръмп.

"Не мога да си представя защо", каза президентът и продължи бързо. "Не мога да си го представя." На въпрос дали изобщо поема отговорност за увеличаването на обажданията, Тръмп отговори: "Не, не го правя."

Миналата седмица кабинетът на губернатора на Мериленд заяви, че е издал предупреждение за целия щат срещу поглъщане или инжектиране на дезинфектанти след забележките на президента.

По време на пресконференцията в "Роуз Гардън" в понеделник Тръмп също бе попитан дали ще забави президентските избори през ноември. "Никога дори не съм мислил да променя датата на изборите", каза той. "Защо да правя това?"

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, предполагаемият противник на Тръмп заяви миналата седмица, че смята, че Тръмп ще "опита да забави изборите по някакъв начин".

Но Тръмп обясни, че това е "измислена пропаганда. Очаквам с нетърпение тези избори".

Учени вече отбелязаха относно конституцията, че ако един президент иска да промени времето на изборите в Белия дом, той няма да може да го направи - дори в извънредни ситуации - защото датата е определена от Конгреса.

Центрове за контрол на отрови в САЩ отчитат увеличен брой на погълнали дезинфектант

Центрове за контрол на отрови в САЩ отчитат увеличен брой на погълнали дезинфектант

Увеличение има в Ню Йорк, Илинойс, Мериленд, Кентъки и Айова