Съдебните заседатели в Манхатън във вторник признаха бившия американски президент Доналд Тръмп за "виновен" по делото за сексуално насилие и клевета срещу бившата журналистка Е. Джийн Каръл. Присъжда ѝ се общо около 5 милиона долара обезщетение, съобщава CNN.

Въпреки че съдебните заседатели не установиха, че тя е доказала изнасилване, те установиха, че тя е доказала, че Тръмп е извършил сексуално посегателство, което ѝ позволява да получи обезщетение за щетите си за претърпени щети.

Тръмп трябва да плати близо 3 милиона долара обезщетение на Каръл за успешното доказване на нейния иск за клевета срещу него, установиха заседателите.

Той също така установи, че Тръмп трябва да плати около 2 милиона долара обезщетение за нейния граждански иск за щети, което довежда общата сума до 5 милиона долара.

Съгласно Закона за оцелелите пълнолетни в Ню Йорк, приет през май 2022 г., оцелелите от сексуални престъпления могат да заведат гражданско дело срещу извършител за обезщетение, дори ако законовият период от време за предявяване на иск е изтекъл, стига да могат да докажат също, че престъплението се квалифицира като сексуално престъпление съгласно закона.

Журналистка обвинява Тръмп в изнасилване

Журналистка обвинява Тръмп в изнасилване

Поредно дело срещу експрезидента, който ще се бори за преизбиране

Припомняме, че според Каръл, случилото се датира от 90-те години. 

Според твърденията ѝ, тя е била насилена в съблекалнята на универсален магазин Bergdorf Goodman в Ню Йорк в края на 1995 г. или началото на 1996 г.

Каръл твърди още, че Тръмп я е оклеветил, като е нарекъл твърдението ѝ за изнасилване измама, лъжа и "пълна измама" в своята медийна платформа Truth Social, като е казал още, че тя не е неговият "тип" и е измислила твърдението, за да продаде мемоарите си.

Делото започна на 25 април. 

Освен него, срещу Тръмп се водят още няколко дела - за изборна измама в президентските избори и за таен подкуп, изплатен на порнозвезда, за да мълчи за интимните им отношения. 

Тръмп се бори за преизбиране през 2024 г. и е считам за един от фаворитите. 

Гледат делото срещу Тръмп през февруари или март

Гледат делото срещу Тръмп през февруари или март

Историческият процес за тайните пари, платени на порнозвездата Сторми Даниелс