Бившият президент Доналд Тръмп обжалва в понеделник глобата от 454 милиона долара с лихвите, постановена на 16 февруари от нюйоркския съдия Артър Енгорон по делото за гражданска измама срещу него.

Адвокатите на Тръмп подадоха жалба, като поискаха от междинния апелативен съд на щата да отмени решенията, взети по делото, заведено от главния прокурор Летиша Джеймс.

"Те искат от апелативния съд да реши дали Енгорон е допуснал грешки и дали е злоупотребил с правото си на преценка или е действал извън своята юрисдикция, според Асошиейтед прес. Обжалването на Тръмп няма автоматично да спре изпълнението на присъдата."

Тръмп трябва да плати глоба от над 454 млн. долара по делото за измама

Тръмп трябва да плати глоба от над 454 млн. долара по делото за измама

Разполага с 30 дни, за да обжалва делото пред Апелативния съд на Ню Йорк

Лихвата по решението на Тръмп ще се натрупва в размер на 111 984 долара дневно, докато сумата не бъде платена, според CNBC News.

Президентският кандидат за 2024 г. има срок до 25 март, за правен инструмент, който спира процеса на събиране по време на обжалване. За да осигури автоматично спиране на решението, докато тече обжалването, Тръмп трябва да осчетоводи цялата сума като гаранция.

Тръмп и двамата му синове, които също са обвиняеми по делото, оспорват всички наказания в решението на Енгорон в обжалването, които включват пауза да могат да правят бизнес в щата Ню Йорк.

Алина Хаба, един от адвокатите на Тръмп по случая, каза: "Вярваме, че Апелативният отдел ще отмени тази невероятна глоба и ще предприеме необходимите стъпки за възстановяване на общественото доверие в правната система на Ню Йорк", според CBS News.

Съдът в Ню Йорк глоби Тръмп с 355 млн. долара по дело за измама

Съдът в Ню Йорк глоби Тръмп с 355 млн. долара по дело за измама

Удар по реномето на бившия президент на САЩ

Ако апелативният съд потвърди присъдата на Енгорон, каза Хаба, "това ще послужи като сигнал за всеки един американец, че Ню Йорк вече не е отворен за бизнес", според АП.

Припомняме, че това е само едно от многото дела, които се водят срещу Тръмп. По някои от тях той вече получи присъда, включително и за сексуално посегателство.

По нито едно от обвиненията той не се призна за виновен.  

Въпреки тези проблеми, той все още е фаворит за номинацията на републиканците.