Бившият американски президент и фаворит на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп нарече нелегалните имигранти в Съединените щати "животни, а не хора". Той направи това в реч на предизборно събитие в щата Мичиган във вторник, съобщава "Ройтерс".

Кандидатът за президент изброи няколко криминални случая, включващи заподозрени нелегални в страната. Той предупреди, че насилието и хаосът ще погълнат Америка, ако не спечели изборите на 5 ноември.

"Демократите казват: "Моля, не ги наричайте животни, те са хора. Казах: "Не, те не са хора, те не са хора, те са животни", каза Тръмп.

Припомняме, че по време на изказвания Тръмп често твърди, че имигрантите, преминаващи незаконно границата с Мексико, са избягали от затвори и убежища в родните си страни и на тях до голяма степен се дължи жестоката престъпност в Съединените щати.

Доналд Тръмп: Ако не бъда избран, ще последва кървава баня

Доналд Тръмп: Ако не бъда избран, ще последва кървава баня

Бившият президент предрича край на демокрацията, ако Байдън остане в Белия дом

Въпреки че наличните данни за имиграционния статут на престъпниците са оскъдни, експерти твърдят, че нелегалните мигранти в САЩ не извършват престъпления в по-висок процент от местните граждани.

Байдън обвинява Тръмп, че е насърчил републиканците да не приемат закон в Конгреса тази година, което би засилило сигурността по южната граница и би въвело нови мерки, насочени към намаляване на нелегалната имиграция.

"Доналд Тръмп участва в екстремна реторика, която насърчава разделение, омраза и насилие в нашата страна, каза Майкъл Тайлър, директор по комуникациите на кампанията на Байдън, пред репортери във вторник преди речта на Тръмп. Той насърчава белите националисти и приветства отвратителното поведение на крайнодесните", каза Тайлър.

Около 38% от републиканците посочиха имиграцията като основен проблем в страната в проучване на Reuters/Ipsos, публикувано в края на февруари, както и около всеки пети независим. Тръмп често твърди без доказателства, че мигрантите са причинили скок в тежките престъпления в градовете на САЩ. Във вторник той повтори неоснователно твърдение, че латиноамериканските нации умишлено изпращат своите престъпници в Съединените щати.

Тръмп трябваше да проведе митинг с поддръжници в Грийн Бей, Уисконсин, след речта си в Мичиган. Мичиган и Уисконсин са два колебаещи се щата, които биха могли да определят дали Байдън или Тръмп ще заеме Белия дом през следващата година.

На изборите през 2020 г. Байдън победи Тръмп в Уисконсин с по-малко от един процент, а в Мичиган с по-малко от три. Очаква се и тази година в двата щата да бъдат с изключително близки резултати.

Въпреки че и Тръмп, и Байдън математически спечелиха своите президентски номинации, те ще участват в първичните избори за президент на своята партия в Уисконсин във вторник.

Екипът на Байдън ще следи за протестни гласове от страна на демократите, ядосани от силната подкрепа на президента за Израел във войната му срещу "Хамас" в Газа.

Тръмп: Имигрантите "тровят кръвта на нашата държава"

Тръмп: Имигрантите "тровят кръвта на нашата държава"

Нови нападки от бившия президент срещу Байдън

На първичните президентски избори през февруари в Мичиган, щат с голямо мюсюлманско население, Байдън лесно спечели първичните избори, но повече от 100 000 демократи гласуваха "неангажирани", вместо за Байдън, като протест срещу политиката му за Газа.