Американският президент Доналд Тръмп написа в профила си в "Туитър", че за разлика от предшествениците си, той е спазил обещанието си да признае Йерусалим като столица на Израел.

"Аз изпълних обещанието си, дадено по време на предизборната кампания - други не!", възкликна Тръмп и публикува видеоклип с бившите президенти Бил Клинтън и Барак Обама, които твърдят, че Йерусалим е столицата на Израел, както и бившият президент Джордж У. Буш, обещаващ да премести американското посолство в Израел в Йерусалим "веднага щом" встъпи в длъжност (в началото на 2001 г.).

В сряда Тръмп обяви, че признава Йерусалим за израелска столица и отбеляза, че е инструктирал Държавния департамент да започне преместването на посолството от Тел Авив в Йерусалим. Неговото решение беше приветствано от премиера на Израел Бенямин Нетаняху, но беше посрещнато с критики от множество мюсюлмански страни, включително Палестина, Турция и Иран, както и от Великобритания, Франция и Русия. Освен това избухнаха протести в Близкия изток в отговор на хода на Тръмп.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена