Американският държавен секретар Джон Кери е заявил на своя руски колега в Москва, че атаката в Ница показва нуждата от ускоряване на международните усилия за справяне с тероризма, особено в Сирия. Това съобщава „Ройтерс”.

Кери, който късно в четвъртък разговаря с руския президент Владимир Путин, фокусирани върху конфликта в Сирия, заяви, че разговорите им са били продуктивни, както и „изключително откровени и много сериозни”.

Говорителят на Кремъл обаче заяви от своя страна, че Путин и Кери не са обсъждали пряко военно сътрудничество между Москва и Вашингтон в Сирия.

Отправяйки поглед към това, което той описа като „невероятна касапница” в Ница, Кери каза, че никъде другаде няма по-голям развъдник на терористи, отколкото в Сирия.

„Мисля, че хората по целия свят гледат към нас и ние чакат да намерим по-бърз и по-осезаем начин за тях да се чувстват, че всичко възможно е било направено, за да сложи край на този терористичен бич и да се обедини светът в най-всеобхватни усилия, за да може да се бори срещу техния нихилистичен и извратен подход към живота и смъртта”, заяви Кери, започвайки разговора си с руския външен министър Сергей Лавров.

„И вие, и аз, и нашите екипи сме в позицията на действително способно да направим нещо за това”, допълни Джон Кери.

В четвъртък „Washington Post” публикува изтекъл документ, в който се казва, че Кери ще призове Москва за обмен на разузнавателна информация за идентифициране на целите на лидерите, тренировъчни лагери, захранващи линии и седалищата на Фронт Нусра – филиал на „Ал Кайда” в Сирия.

В документа се казва, че ударите срещу тези цели могат да бъдат извършвани само от руски или американски самолети.

Запитан за това предложение, на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че военно сътрудничество не е било обсъждано пряко на срещата между Кери и Путин, която е продължила до ранните часове тази сутрин.

„Много въпроси остават по отношение на реалното взаимодействие на изпълнението на операциите в Сирия”, допълни той.