Който и да заеме поста лидер на Ал-Кайда на мястото на убития Осама бин Ладен, ще се превърне във враг номер едно за ЦРУ. В това беше категоричен директорът на американското Централно разузнавателно управление Леон Панета, цитиран от АФП.

Засега не е ясно кой ще е наследникът на Осама, но най-вероятно това ще е вторият човек в терористичната организация Айман ал Зауахири.

Редица арабски политически наблюдатели вече изказаха предположение, че 59-годишният египтянин, роден в град Кафр ад-Дуар в провинция Бухейр, ще оглави международния тероризъм, ако не се окаже сред убитите в хода на специалната операция в Пакистан.

Искам да ви уверя, че който и да заеме неговото (на бин Ладен - бел.ред.) място, той ще бъде номер едно в нашия лист, заяви  шефът на ЦРУ. От думите на Панета стана още ясно, че САЩ ще се опитат да се възползват от ситуацията, докато формално не е избран новият лидер на Ал-Кайда. Това ще ни даде възможности да продължим с атаките по членовете на групировката, каза още Леон Панета.

Междувременно Пакистан засили сигурността в град Аботабад и по-конкретно в района, където бе убит Осама бин Ладен, след като там започнаха да се стичат тълпи от хора.

Шефът на ЦРУ коментира и обтегнатите отношения между САЩ и Пакистан след операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен. По думите му американските власти не са получили данни от пакистанското разузнаването относно това къде се намира лидерът на Ал-Кайда.

Припомняме, подобни твърдения дойдоха от дипломати от Вашингтон и впоследствие бяха категорично отречени от Пакистан. Въпреки това Панета изтъкна, че отношенията между Вашингтон и Исламабад са изключително сложни и трудни, но изрази увереност, че те няма да бъдат прекъснати.

По-късно БиБиСи оповести реакцията на ръководителят на пакистанската дипломация Салман Башир, последвала казаното от Панета. По думите му шефът на ЦРУ има право на свое собствено мнение, но подчерта, че Пакистан е действал изключително активно със САЩ в борбата с тероризма.

Башир уточни, че районът в селището Аботабад, където беше ликвидиран Осама, е било наблюдавано преди от Пакистанските разузнавателни служби, защото е изглеждало подозрително. Той обаче изтъкна, че именно заради действията на ЦРУ е установено, че там се крие лидерът на Ал-Кайда.

Коментирайки още глобалната борба с тероризма, Башир изтъкна, че страната му е имала централна роля в нея и определи за притеснителни дискусиите, които подлагат на съмнение този факт.

Междувременно Пакистан засили сигурността в град Аботабад и по-конкретно в района, където бе убит Осама бин Ладен, след като там започнаха да се стичат тълпи от хора. Над 300 въоръжени полицаи са разположени на входните пунктове, както в града и близо до къщата, заяви представител на местната полиция. Там са и десетки военни.