След съобщения за повреди по "Света София", паметника от византийската епоха в Истанбул, който беше превърнат в джамия от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Турция обвини Гърция в лошо отношение към културното наследство на Османската империя, пише гръцкият вестник "Катимерини"

"Фактът, че тези, които се предполага, че са разстроени от (повредите на) "Света София", не се противопоставиха на разрушаването на джамиите в Гърция, (паметници на) културното наследство, датиращи от 16 век, които са превърнати в кина, изложбени пространства, хотели и складове, е твърде сериозен и говори за лицемерие", написа Министерството на националната отбрана на Турция в "Туитър"

"Гръцката администрация, която отказва дори да предостави гробове на мюсюлманите, след като умрат, се опитва да подвежда собствения си народ с груби заблуди... Не можете да покриете слънцето с кал", се казва в публикацията на турското отбранително министерство.

Припомняме, че на 18 април бяха установени повреди по Императорската порта на хилядолетнта църква Света София в Истанбул. Тя бе превърната в джамия през 2020 година, като преди това функционираше като музей.

Турция и Гърция се хванаха за гушите и за „Света София”

Турция и Гърция се хванаха за гушите и за „Света София”

През последните месеци напрежението между Анкара и Атина ескалира