Турските власти признаха, че е възможно да са допуснати грешки при мащабната чистка, която беше предприета след осуетения опит за въоръжен преврат на 15 юли, съобщават турските медии.

"Ако е имало грешки, ние ще ги поправим", обяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш по повод критиките от чужбина към турските власти.
Това е и първото официално признание от турска страна, което направи турският вицепремиер пред телевизионните камери.

"Гражданите, които не са свързани с привържениците на Гюлен, трябва да се успокоят, тъй като няма да им бъде направено нищо лошо", посочи още Култулмуш.

Преследването на привържениците на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, обвинен за организирането на пуча, доведе до масова чистка в армията, правосъдието, образованието и медиите.

Подобна позиция, че в чистките може да е допуснат произвол, изрази и турският премиер Бинали Йълдъръм, който си послужи с примирителен тон, който беше много различен от твърдия тон, с който досега се говореше, уточнява кореспондентът на БНР в Истанбул.

По данни на властите, досега са били задържани над 18 хил. души, като 10 хиляди от тях са в предварителния арест в очакване на съдебен процес. Сред тях има и журналисти.