Украинският президент Володимир Зеленски призова руснаците в петък да организират протести срещу завземането от руски сили на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ край град Енергодар, предава Ройтерс .

Учебният корпус в Запорожската АЕЦ беше обхванат от пожар по време на интензивни боеве, съобщиха украинските власти в петък, което предизвика опасения от потенциална ядрена катастрофа. По-късно огънят бе потушен.

"Руснаци, искам да се обърна към Вас: как е възможно това? В края на краищата ние се борихме заедно срещу катастрофата в Чернобил през 1986 г.", каза той в телевизионно обръщение, връщайки спомените за най-тежката ядрена катастрофа в света.

"Трябва... да излезете на улицата и да кажете, че искате да живеете, искате да живеете на Земя без радиоактивно замърсяване. Радиацията не знае къде е Русия, радиацията не знае къде са границите на Вашата страна."

Руското министерство на отбраната обвини украинските диверсанти за атаката на площадката на Запорожската атомна електроцентрала, като я нарече "чудовищна провокация".

Руските сили, които нахлуха в Украйна миналата седмица, вече превзеха неработещата централа в Чернобил на север от Киев, чийто четвърти енергоблок експлодира през 1986 година. Районът около нея известен като "зона на изключване" бе напълно обезлюден след аварията.

Руски войски контролират напълно Чернобил

Руски войски контролират напълно Чернобил

Уверяват, че няма опасност от диверсии и терористични актове

Ядрени експерти казват, че Запорожката АЕЦ е от различен и по-безопасен тип, но въпреки това според Зеленски не трябва да се мълчи.

"Трябва да помните горящия графит, разпръснат от експлозията, жертвите. Трябва да си спомните сиянието над разрушения енергоблок, евакуацията", каза той. "Как можеш да забравите това? И ако не сте го забравили, не трябва да мълчите."

От Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), позовавайки се на данни на украинските власти заявиха, че няма промяна на радиационния фон около централата и няма опасност от възникване на ядрена авария, защото "основните звена" на атомната централа не са засегнати.

Министърът на околната среда и водите на България Борислав Сандов, както и председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски съобщиха, че към момента няма повишаване на радиационния гамафон в България и засега такова не се очаква.

Първи блок на Запорожката АЕЦ е спрян за годишен ремонт, 2 и 3 блок са спрени заради атаката, но така е по наредби за безопасност, 4-ти блок продължава да работи да понижена мощност, 5 и 6 блок са спрени от работа. Това гласи информацията от украинска страна.

Централата е под контрола на руските въоръжени сили, но операторите изпълняват задълженията си.

Към настоящия момент не е необходимо никой да взима йод, заяви Цанко Бачийски и увери, че ако такава необходимост възникне, гражданите ще бъдат уведомени от властите.

Цанко Бачийски отговори и на въпрос за ситуацията с АЕЦ "Чернобил", като потвърди, че е имало установен радиоактивен фон, заради движението на техниката. Няма радиоактивно замърсяване. Информацията за Чернобил е, че е под руски контрол, но служителите са на място. Притеснението е, че работят под напрежение, което не е за подценяване при работа с критична инфраструктура, обясни Бачийски.