Посолството на Украйна в Република България призовава всички официални лица и политически сили у нас да се въздържат от използване на темата за войната за политически цели. В официално изявление, посолството подчертава, че украинците ежедневно плащат най-ужасната цена за спирането на агресора и че призивите за ограничаване или блокиране на помощта за Украйна на практика означават подстрекаване към подкрепа на държавата агресор.

"Забавянето или ограничаването на предоставянето на необходимата помощ за Украйна няма да доведе до мир, а до повече жертви и до приближаване на фронта към границите на ЕС," се посочва в изявлението. Посолството подчертава, че увеличаването на отбранителната помощ за Украйна ще помогне за укрепване на сигурността в целия регион и ще доближи справедливия мир.

Украйна, заедно със съюзниците си, работи по прилагането на Формулата за мир на президента Володимир Зеленски и е благодарна на България и премиера Димитър Главчев за участието им в учредителната Среща на върха за мир в Швейцария през юни.

"Само с общи усилия световната общност може и трябва да принуди агресора да спре агресивната война и да възстанови мира. Възстановяването на сигурността е възможно само с общи усилия," допълва изявлението.

Посолството изразява благодарност към Република България, Народното събрание и правителството за взетите решения в подкрепа на Украйна и за оказаната политическа, финансова, енергийна, хуманитарна и отбранителна помощ. Това е значителен принос за съвместната победа и потвърждаване на историческите приятелски украинско-български отношения.

Накрая, посолството призовава за консолидация на всички политически сили и гражданското общество за засилване на помощта за Украйна в името на възстановяването на устойчивия мир и справедливост.

Спекулациите с позицията на България в НАТО пресякоха границите

Спекулациите с позицията на България в НАТО пресякоха границите

И какво ще предложи Димитър Главчев всъщност във Вашингтон?