"Руските окупатори възнамеряват да проведат фалшив референдум в бомбардирания Мариупол, за да го присъединят уж към Руската федерация. Ориентировъчната дата е 15 май (неделя)", предава УНИАН, цитирайки съветника на кмета на Мариупол Петър Андрюшченко.

По думите му 15 май е посочен от самоназначения кмет за дата на псевдореферендума.

"Не можем нито да потвърдим, нито да отречем - продължаваме да наблюдаваме ситуацията", каза Андрюшченко.

Украйна: Мариупол е превърнат в средновековно гето

Украйна: Мариупол е превърнат в средновековно гето

Имало опасност от епидемии

В същото време той отбеляза, че по този начин "нашествениците искат да интегрират Мариупол в състава на Руската федерация като част от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР)".

"Първата стъпка е преходът към руския мобилен телефонен код. Сега руските банки и висши учебни заведения трябва да влязат в ДНР. Русия ще определи отделен списък за висши учебни заведения, които не само ще записват студенти от окупираните територии, но и директно ще работят на територия на областта", каза съветникът на кмета.

Освен това той припомни, че тетрадките в училищата в Маруиполския район и Мариупол са с подпис "Мариупол. Ростовска област".

Припомняме, че руските войски обкръжиха Мариупол в първите дни на мащабната инвазия в Украйна. На 16 март руски самолет хвърли бомба върху сградата на Драматичния театър в Мариупол, където се криеха стотици цивилни. Отломки блокираха входа на бомбоубежището. Около 300 души загинаха под развалините.

На 1 май започна евакуацията на цивилни, които се криеха в бомбоубежището на стоманодобивния завод "Азовстал". На 3 май руските войски започнаха да щурмуват завода. На 8 май на брифинг от територията на завод Азовстал Иля Самойленко, разузнавач на полка "Азов", каза, че войниците не получават никаква помощ и са оставени сами срещу врага. Той добави още, че бойците нямат намерение да се предават и ще се бият до последно.

В същото време руските военни се опитват да скрият реалния брой загинали в Мариупол. Пьотр Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, каза, че "чувалите с телата на загиналите продължават да се изнасят с тракторни лафети".

"Азов": Или бавна смърт от глад, или ранна от бомби, ако свалим оръжията

"Азов": Или бавна смърт от глад, или ранна от бомби, ако свалим оръжията

Нашата държава не успя да защити Мариупол