НАТО трябва да играе по-голяма роля в сигурността в Черно море и да интегрира противовъздушната и противоракетната отбрана на Украйна с тези на съюзниците от алианса. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

Черно море е инструмент за превръщането на цяла Европа в мирна и ориентирана към бъдещето. За съжаление, това също е демонстрация на това колко бързо могат да се влошат нещата, ако човек пренебрегне заплахите. Време е да превърнем Черно море в това, в което се превърна Балтийско море, море на НАТО, добави той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе категоричен, че Черно море никога не може да бъде море на НАТО. Това е споделено море, то трябва да бъде море на сътрудничество, взаимодействие и сигурност за всички крайбрежни държави. И тази сигурност е неделима, допълни той.

Черно море и неговото украинско крайбрежие бяха решаващи театри на войната след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Както Москва, така и Киев разчитат на морето за търговия, включително доставка на зърнени пазари като два от най-големите износители на храни в света. Руска блокада заплашваше да предизвика глобална продоволствена криза миналата година, докато ООН и Турция не сключиха споразумение за запазване на пристанищата отворени, което все още е в центъра на вниманието на дипломацията.

Трябва заедно да решим общия руски проблем. Например подкрепям експертната идея за интегриране на системите за противовъздушна и противоракетна отбрана на Украйна с тези на черноморските и балтийските съюзници в НАТО, посочи Кулеба.

Черноморският флот на Русия е базиран в Крим, който Москва анексира през 2014 г. От миналогодишната инвазия Москва превзе цялото крайбрежие на Азовско море, което се отваря към Черно море, но нейното настъпление по крайбрежието на Черно море беше спряно на около 130 км източно от главното пристанище на Украйна Одеса.

В северната част на Европа картата на сигурността около Балтийско море беше преначертана през последната година от решението на Финландия и Швеция да кандидатстват за присъединяване към НАТО, оставяйки Русия скоро да бъде единствената крайбрежна страна извън западния военен алианс.

Заявленията на Украйна и Грузия за присъединяване към НАТО ще имат същото въздействие върху Черно море, където България, Румъния и Турция вече са членове.

Според Кулеба предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс е възможност членство на Украйна в НАТО да се придвижи напред.

Сигурността на Черно море е в светлината на прожекторите

Сигурността на Черно море е в светлината на прожекторите

Нужна е стратегия за отговор на потенциални заплахи в бъдеще