Унгария няма да облекчава правилата за международните университети, въпреки натиска от страна на Европейския съюз и предложението на Германия да посредничи за за колежа, основан от американския милиардер Джордж Сорос, коментира правителството, цитирано от "Ройтерс".

Премиерът Виктор Орбан, който често се конфронтира с ЕС, е обвинен в ограничаване на академичната свобода с новите правила за висше образование, с които "Централноевропейският университет" е принуден да излезе от страната.

"Няма промяна в нашата основна гледна точка. Няма да променяме законите и правилата, които регулират висшето образование в Унгария. Все още действаме на тази основа", обяви правителственият говорител Золтан Ковач.

"Централноевропейският университет" на Сорос, който е роден в Унгария, ще премести част от дейностите си в Австрия от септември поради правилата, забраняващи издаването на американски дипломи.

Спорът, често разглеждан като друг фронт в разногласията между Сорос и Орбан по въпросите за миграцията, е един от основните проблеми, който накара ЕНП да прекрати членските права на ФИДЕС на Орбан преди изборите за Европейски парламент.

Унгария погна Юнкер и Сорос с нова кампания

Унгария погна Юнкер и Сорос с нова кампания

"Вие също имате право да знаете какво подготвя Брюксел

По инициатива на Манфред Вебер, водещият кандидат на ЕНП за ръководител на ЕС, правителството на германската провинция Бавария и Техническият университет в Мюнхен предложиха да помогнат. Предлагайки три нови професури и нови курсове за преподавателите на университета на Сорос, ще предоставят възможност за издаване на международни дипломи.

Представител на унгарско правителство обясни пред опозиционен член на парламента на Будапеща, че Унгария счита баварското участие в унгарския сектор на висшето образование "стъпка, която изгражда доверие".

Балаж Орбан, държавен секретар на министър-председателя, заяви, че правителството е "готово да разгледа възможността за издаване на дипломи, признати в САЩ и Германия, както и в Унгария".

Унгария няма да прави отстъпки за основания от Сорос университет

Унгария няма да прави отстъпки за основания от Сорос университет

"Никой не може да се радва на привилегии"

Но той отново подчертава, че всички университети трябва да се съобразяват с унгарското законодателство, а Ковач също така допълва, че участието на Бавария, макар и добре дошло, няма да доведе до никакви правни изменения.

Ректорът на университета на Сорос, Майкъл Игнатиев не коментира, но заяви миналия месец, че за да се промени планът и да не напускат Будапеща, университетът иска ясен политически ангажимент от Орбан, че може свободно да издава дипломи.

"Този политически ангажимент трябва да бъде подкрепен от законодателство, което предоставя правно обвързващо разрешение за всички операции на Централноевропейския университет в Будапеща", обяснява Игнатиев.

След предложението на Бавария и заплахата на ЕНП към ФИДЕС "се отвори вратата", допълва Игнатиев, но правните гаранции все още са критични.

Орбан: Лидерите на ЕС нямат връзка с реалността

Орбан: Лидерите на ЕС нямат връзка с реалността

ЕНП изключи преди дни партията Фидес