Скоро афганистанската армия ще започне операции за връщане на регионите, завзети от радикалното движение на талибаните.

Това съобщи АП.

Агенцията се позова на министъра на отбраната Бисмила Хан Мохамади.

"Подготвихме нашите сили за провеждане на контраатаки и те освободиха редица райони. Талибаните се засилиха, но не можаха да устоят на правителствените сили. В близко бъдеще операциите ще започнат да връщат регионите, превзети от талибаните, оценявайки оперативните ситуация в северната част на страната", разкри военният министър.

Мохамади обеща в близко бъдеще да завземе всички райони на страната, окупирани преди от талибанските бойци. "Подготвили сме звена за началото на общо настъпление", разкри телевизия "Толо Нюз".

Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през май и юни

Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през май и юни

Тежка ситуация за цивилните в Афганистан

От своя страна съветникът по национална сигурност на президента на Афганистан Хамдула Мохиб заяви, че временните успехи на талибаните на бойното поле са резултат от вакуум, създаден от изтеглянето на войските на НАТО. "Паднаха отдалечени райони, където не успяхме да доставим навреме боеприпаси и оръжия", призна военният министър.

В понеделник армията успя да си върне областния център Балх от талибаните. Според местните власти фронтовата линия се е изместила на 10 км, след като ислямистите са били принудени да отстъпят. Отбелязва се, че в селищата, които са били под контрола на талибаните, има разрушения след заминаването им. Междувременно канал 1TV съобщава за обстрела на столицата на провинция Фаряб, град Меймене в северозападен Афганистан. Седем минометни снаряда са изстреляни от талибаните по града, няма данни за жертви. В провинция Логар в източната част на страната снаряд удари жилищна сграда, убивайки дете и ранявайки други две.

На 14 април президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата отвъдморска военна кампания в американската история.

Правителството на Афганистан спира настъплението на талибаните с комендантски час

Правителството на Афганистан спира настъплението на талибаните с комендантски час

Комендантският час важи в 31 от 34-те провинции на страната

В началото на юли талибаните, на фона на изтеглянето на войските на западната коалиция, поеха контрола над райони на Афганистан по границите с пет държави - Иран, Таджикистан, Туркменистан, Китай и Пакистан. Според новия командващ афганистанските въоръжени сили генерал Уали Мохамад Ахмадзай приоритет за армията е да защити основните градове на страната, граничните пунктове и магистралите от талибаните.

Според него талибанските лидери възнамеряват първо да пресекат основните пътища, по които се транспортират стоки, а след това да предприемат атака срещу градове и региони.