Повече от половината от избирателите са гласували на европейските избори вчера, като за първи път избирателната активност се повишава след първите избори за Европейски парламент през 1979 г.

От 1979 г. насам избирателната активност непрекъснато намалява, като от 62% тогава, тя пада до исторически минимум от 42,6% през 2014 г.

При 50,82% средно в целия ЕС на изборите вчера, избирателната активност е най-високата от 1999 г. насам.

Активността на изборите за ЕП по държави

Активността на изборите за ЕП по държави

Традиционно най-висока е активността в Белгия

В България сривът на избирателната активност в сравнение с предишните евроизбори през 2014 г. е най-голям от всички страни в Европейския съюз. Преди пет години у нас са гласували 35,84 процента от имащите право на глас, докато на вчерашните избори избирателната активност е била малко под 31 на сто.

Все пак България не е с най-ниска избирателна активност сред страните членки на Общността. Най-слаба активност на вчерашните избори за Европейски парламент са показали избирателите в Словакия, където само 22,74% от имащите право на глас са упражнили правото си. Това все пак е рекордна активност на словаците по време на евроизбори, като през 2014 г. са гласували само 13,05 процента от избирателите.

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа
на живо

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа

Въпреки че евроскептиците и популистите не оправдаха прогнозите за възход

В Хърватия също избирателната активност е била по-ниска от тази в България, като 29,65 на сто са упражнили правото си на глас. Но и в Хърватия това е доста по-висока активност в сравнение с предишните евроизбори.

В Словения избирателната активност е била 28,29%, също по ниска от тази в България, но пък нараства с близо 4 процента в сравнение с евроизборите през 2014 г.

В Чехия активността от 28,72% също е била по-ниска в сравнение с българската, но пък е най-висока, откакто там се провеждат евроизбори.

В Португалия активността е приблизително същата като у нас - 31 на сто, като спада в сравнение с предишните избори, когато е била 33,67 на сто.

Високопоставени фигури в ЕС приветстваха повишаването на избирателната активност като засилване на легитимността на ЕС.