Германия почете опита за атентат срещу Адолф Хитлер преди 75 години. Тогава група висши военни се обединяват с цел да убият фашисткия диктатор. Считат ги за предатели до 1952- ра година, но днес, пред новобранци в Бундестага, канцлерът Ангела Меркел защити делото им като пример за доблест и смелост, отбелязва БНТ.

400 млади войници дадоха тържествената си клетва на парадния плац в министерството на отбраната. Церемонията е въведена през 1956-та и се провежда в деня на неуспелия атентат срещу Хитлер.

В първата си реч като министър, Крамп-Каренбауер обърна внимание, че и днес политици са обиждани като "национални предатели", конституционният ред в страната е атакуван.

Канцлерът подчерта пред новобранците, че заговорниците срещу Хитлер са били патриоти. Според нея е важно не само да се държи жив споменът за тях, но и да се пази тяхното завещание.

Има моменти, в които неподчинението е дълг. Когато почтеността и човечността могат се насърчават с бунт срещу заповедта. Когато индивидът има морално задължение да се съпротивлява, каза Ангела Меркел.

На 20 юли 1944 г. група офицери от Вермахта, начело с Клаус Шенк фон Щауфенберг, напразно опитват да премахнат Хитлер, повел унищожителна Втора световна война. Още същата вечер те са задържани и разстреляни там, където днес се заклеха младите войници.