Около 32 000 бивши затворници са се завърнали у дома, след като са се сражавали за Русия в Украйна. Това съобщи в "Телеграм" финансистът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. 

Според неговите данни, бойците от "Вагнер", които са получили свободата си, след като са служили във войната, впоследствие са извършили общо 83 престъпления.

Това, по думите му, е "80 пъти по-малко, отколкото сред хората, които са били освободени през същия период, без да са подписали договор с групата "Вагнер".

Пригожин се опълчи на Путин: "Вагнер" няма да подпише договор с МО

Пригожин се опълчи на Путин: "Вагнер" няма да подпише договор с МО

Рядка директна демонстрация на неподчинение към руския лидер

Припомняме, че на 14 юни, Пригожин повтори отказа неговите бойци да подпишат договори с Министерството на отбраната.

Изявлението му идва ден, след като президентът Владимир Путин заяви, че споразуменията са необходими.

В рядка директна демонстрация на неподчинение към руския лидер Пригожин подчерта: "Нито един от бойците на "Вагнер" не е готов да тръгне отново по пътя на позора. Ето защо те няма да подпишат договорите".

Путин подкрепи призива на Министерството на отбраната "доброволческите отряди" в Украйна да сключат договори с военното командване на страната, което се разглежда като средство за установяване на контрол над "Вагнер".

Руският президент отбеляза, че договорите са необходими, за да могат всички участници в руската кампания в Украйна да получават социалните плащания, на които имат право. Те включват обезщетения за ранени бойци или такива за семействата им, ако са убити в сражение.

Пригожин не е сигурен за бъдещето на "Вагнер" в Украйна

Пригожин не е сигурен за бъдещето на "Вагнер" в Украйна

Бойците му може да не се сражават повече на фронта

От миналата година Пригожин е в ожесточена публична вражда с министъра на отбраната Сергей Шойгу и висшето ръководство на армията, като ги обвинява, че не са успели да осигурят адекватна подкрепа и боеприпаси на силите на "Вагнер" в Украйна и по този начин са причинили по-големи загуби сред редиците на наемническата група.

Той изрази мнение, че ще бъде намерено "компромисно решение" между Путин и парламента, което да позволи на бойците на "Вагнер" да получат както социални гаранции, така и сертифициран статут на бойци.