Външните министри на Швеция и Финландия планират да пътуват "скоро" до Турция за преговори, за да отговорят на възраженията на Анкара срещу членството на двете скандинавски страни в НАТО, съобщи шведското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Шведският външен министър Ан Линде и финландският външен министър Пека Хаависто ще се срещнат с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Анкара, като подробностите за посещението се уточняват.

Финландия и Швеция, чието присъединяване към НАТО на този етап не е подкрепено от Турция, отказаха да удовлетворят искането на Анкара за екстрадирането на 33 заподозрени за участие в дейността на групировки, признати за терористични в републиката, предаде TRT в понеделник. Според него турските власти са поискали да екстрадират "терористите от ПКК (Работническата партия на Кюрдистан) и FETO (привържениците на мюсюлманския проповедник Фетулах Гюлен, който живее в САЩ)", но Хелзинки и Стокхолм отказаха да ги екстрадират в Анкара.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза на 13 май, че все още не разглежда положително възможността Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, които според него са се превърнали в "къща за гости за терористични организации", по-специално за членове на забранената ПКК в Турция. На следващия ден Чавушоглу обвини двете страни, че открито подкрепят ПКК, като отбеляза, че мнозинството турци се противопоставят на приемането на тези държави в НАТО. Официалният представител на турския президент Ибрахим Калън в същия ден уточни, че Анкара не затваря вратата за присъединяване на двете скандинавски страни към Северноатлантическия алианс, но счита за необходимо НАТО да вземе предвид опасенията за националната сигурност на страната му.

Путин: Русия ще отговори на влизането на Финландия и Швеция в НАТО

Путин: Русия ще отговори на влизането на Финландия и Швеция в НАТО

Според него обаче двете страни не представлявали заплаха за Русия