Ватиканът осъди в понеделник джендър теорията като част от "объркана концепция за свобода", като в нов документ заяви, че идеята за половата принадлежност, която се определя от личното чувство, а не от биологията, е опит за "унищожаване на природата", съобщава "Ройтерс".

Защитниците на правата на ЛГБТ денонсираха документа от 30 страници, наречен "Мъже и жени - Той ги създаде", като вреден и объркващ, коментирайки, че насърчава омраза и фанатизъм.

Документът, първият на Ватикана по темата за равенството между половете, е написан от Конгрегацията за католическо образование като "инструкция" на католическите педагози за това как да се справят с темата за половата теория в съответствие с преподаването на Църквата.

Той е публикуван, когато лесбийки, хомосексуалисти, бисексуалните и транссексуални хора по цял свят празнуваха "Месеца на гордостта" в условията на нарастване на изискванията за приемане на идеята, че полът е по-сложен от категориите мъже и жени зависещи от видимите характеристики на пола.

"Концепцията за пола се разглежда като зависима от субективния начин на мислене на всеки човек, който може да избере пол, който не съответства на неговия биологичен пол и следователно на начина, по който другите виждат този човек", пише Ватикана.

Документът допълва, че джендър теориите "често се основават на нищо повече от една объркана концепция за свобода в сферата на чувствата и желанията, или моментните желания, провокирани от емоционални импулси и волята на индивида, за разлика от всичко, което се основава на истините за съществуването".

"Дезинформацията, съдържаща се в документа, ще накара семействата да отхвърлят децата си и това ще увеличи отчуждението на ЛГБТ от Църквата", коментира Франсис ДеБернардо, изпълнителен директор на "Министерство на новите начини", който се стреми да помири ЛГБТ католиците и институционалната църква. Той определя документа на католическата църква за "грубо погрешно представяне" на живота на ЛГБТ хората, което може да насърчи насилието срещу тях.

Документът не е подписан от папа Франциск, но няколко пъти цитира изказванията и ученията му и тези на предишните папи. Издаден е с малко предизвестие пред репортерите и без обичайната пресконференция.

Денонсират се теории, които се опитват да "унищожат понятието за природата" и "образователни програми и законодателни тенденции, които ... правят радикален разрив с действителната биологична разлика между мъж и жена".

Виден американски писател йезуит, отец Джеймс Мартин, пише: "Документът е предимно диалог с философи и теолози и с други църковни документи; но не и с учени и биолози, не с психолози и със сигурност не с ЛГБТ хора, чийто опит е по-тежък".

ДеБернардо допълва, че "хората не избират своя пол, както твърди Ватиканът: те го откриват чрез своите преживявания. Църквата трябва да уважава и насърчава този процес на откриване, защото това е процес, чрез който индивидите откриват прекрасния начин, по който Бог ги е създал."

Всички сме джендъри

Всички сме джендъри

И всички сме джендъри, не защото сме тръгнали да се преориентираме сексуално, а защото границите между мъжките и женските социални функции все повече се размиват