По-възрастните европейци, живеещи във Великобритания, са "особено уязвими" да загубят правата си, тъй като мнозина не са успели да кандидатстват за официалната имиграционна схема за уседналост след Брекзит. Това предупредиха група британски депутати, цитирани от "Франс прес".

Комисията по европейските въпроси към Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент) посочи в обширен доклад за правата на британските и европейските граждани в новата епоха след Брекзит, че само 2 процента от заявленията за британската схема са от хора над 65-годишна възраст.

Правителството изисква всички граждани на ЕС, живеещи във Великобритания преди 31 декември 2020 г., да се регистрират за нов имиграционен статут, управляван и потвърждаван изцяло онлайн.

Над 6 млн. граждани на ЕС кандидатстват да останат във Великобритания след Брекзит

Над 6 млн. граждани на ЕС кандидатстват да останат във Великобритания след Брекзит

Имало е късен наплив от заявления преди крайния срок 30 юни

Министерството на вътрешните работи е обработило близо 5,5 млн. заявления до края на миналия месец, когато схемата е затворена за кандидатстване.

Но някои наблюдатели се опасяват, че хиляди възрастни европейци не са кандидатствали, често заради технологични бариери, и биха могли да бъдат изложени на риск от имиграционни мерки в бъдеще.

"Притеснени сме от ниския дял на заявленията от по-възрастни граждани на ЕС, които са по-уязвими на дигитално изключване", каза комисията и допълни: "Призоваваме правителството да обясни дали споделя тези опасения и ако да, какви стъпки възнамерява да предприеме, за да гарантира, че над 65-годишните са подкрепени при подаване на закъснели заявления."

Лордовете добавиха, че уязвимостите им може да са се изострили от липсата на лична подкрепа и услуги по време на пандемията от коронавируса.

Външно отново пита за статута на българите след Брекзит

Външно отново пита за статута на българите след Брекзит

Много хора са се забавили заради пандемията

Те призоваха правителството да удължи финансовата подкрепа на организации, подпомагащи уязвимите групи.

"Колко от тези лица са пропуснали крайния срок и правителственият отговор на техните обстоятелства ще бъдат ключови показатели за успеха на схемата за уседналост", посочи комисията.

Отказът на правителството да предостави изцяло дигиталната си система на хартиен носител многократно беше критикуван от застъпнически групи на гражданите.

Ако по-възрастните европейци не бъдат обработени по схемата за уседналост, те биха могли да бъдат изложени на политиката на "враждебна среда", насочена към мигранти без документи.

Британия се оплаква от дискриминация на британци в ЕС след Брекзит

Британия се оплаква от дискриминация на британци в ЕС след Брекзит

Гражданите на ЕС в Британия имат броени дни да кандидатстват за оставане, а 400 000 случая са нерешени

Някои защитници предупреждават, че може да се повтори скандалът с участието на поколението "Windrush", което беше под прицел, въпреки че законно се преместиха във Великобритания през 1950-те и 1960-те години.

Джули Бишоп, директор на мрежата от юридически центрове, отбелязва, че вътрешното министерство е заявило, че ще приеме някои закъснели молби, но по своя собствена преценка.

"Windrush ни показа, че не можем да разчитаме на техните дискреционни решения", каза тя пред в. "Гардиън".