Няколко души са загинали или ранени при пожара, който избухна след руски обстрел на украинската атомна електроцентрала край Запорожие, съобщи украинското външно министерство, цитирано от Би Би Си.

В момента служителите в АЕЦ проверяват дали всичко в централата работи безопасно и нивата на радиация в момента са нормални, се казва в изявление на Министерството във "Фейсбук"

В изявлението се казва, че ако процесът на охлаждане на ядреното гориво в ядрените блокове бъде нарушен, може да има широкомащабни радиоактивни щети.

Русия има собствена версия за пожара в Запорожката АЕЦ

Русия има собствена версия за пожара в Запорожката АЕЦ

Украински саботьори извършили "чудовищната провокация"

"Хиляди хора - включително цивилни, които в момента не могат да се евакуират от района близо до централата поради продължаващи обстрели и боеве - ще бъдат пострадат от това", се казва в изявлението.

Министерството предупреждава, че евентуална ядрена катастрофа в Запорожие може да бъде по-опасна от предишни аварии в атомни централи - като Чернобил и Фукушима.

"Русия съзнателно предприе въоръжена атака срещу ядрената енергетика, действие, което нарушава всички международни споразумения в рамките на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия)", се добавя в изявлението.

Министерството настоятелно призовава международната общност да помогне за изтласкването на руските войски от района, за да гарантира безопасността на централата.

Германската опозиция очаква намеса на НАТО в Украйна при още атаки срещу АЕЦ

Германската опозиция очаква намеса на НАТО в Украйна при още атаки срещу АЕЦ

Тогава ще сме пряко застрашени от ефектите на тази война, предупреждава Мерц

Украинският президент по-рано през деня призова руснаците да излязат на протести заради действията на руската армия срещу Запорожката АЕЦ, като им припомни за ужасните последици от аварията в Чернобил през 1986 година.

От Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), позовавайки се на данни на украинските власти заявиха, че няма промяна на радиационния фон около централата и няма опасност от възникване на ядрена авария, защото "основните звена" на атомната централа не са засегнати.

Министърът на околната среда и водите на България Борислав Сандов, както и председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски съобщиха, че към момента няма повишаване на радиационния гамафон в България и засега такова не се очаква.

Първи блок на Запорожката АЕЦ е спрян за годишен ремонт, 2 и 3 блок са спрени заради атаката, но така е по наредби за безопасност, 4-ти блок продължава да работи да понижена мощност, 5 и 6 блок са спрени от работа. Това гласи информацията от украинска страна.

Централата е под контрола на руските въоръжени сили, но операторите изпълняват задълженията си.

Към настоящия момент не е необходимо никой да взима йод, заяви Цанко Бачийски и увери, че ако такава необходимост възникне, гражданите ще бъдат уведомени от властите.

Цанко Бачийски отговори и на въпрос за ситуацията с АЕЦ "Чернобил", като потвърди, че е имало установен радиоактивен фон, заради движението на техниката. Няма радиоактивно замърсяване. Информацията за Чернобил е, че е под руски контрол, но служителите са на място. Притеснението е, че работят под напрежение, което не е за подценяване при работа с критична инфраструктура, обясни Бачийски.