Властите в Беларус смятат да забранят суверенния бяло-червено-бял флаг, който стана символ на протестите в страната, съобщава Дойче веле.

Главната прокуратура ще разгледа "колективно обръщение на над сто граждани", с искане флагът да бъде обявен за екстремистки и да бъде забранено присъствието му на публични събития, информира телевизионният канал "Беларусь 1".

"Сега подготвяме пакет от документи за признаването за екстремистки бяло-червено-белия флаг и друга символика", заявил представителката на беларуската Главна прокуратура Анжелика Курчак.

В отговор опозиционната лидерка Светлана Тихановская заяви, че ако прокуратурата говори за сто граждани, то петиция в защита на суверенния флаг би събрала, не стотици, а стотици хиляди подписи.

"Лукашенко трябва да разбере, че забраната на символиката няма нищо да промени в главите на хората", написа Тихановская в социалната мрежа Telegram.

По думите й, забранявайки националната символика, Лукашенко "само популяризира бяло-червено-белия флаг сред народа", защото той се превръща "в символ на справедливостта, честта и единството".

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на Беларус

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на Беларус

Задържани са над 30 души

В новинарския сюжет на държавната телевизия "Беларусь 1" се казва, че флагът е станал "символ на зверства на белоруска земя" по време на Втората световна война.

Всъщност знамето в бяло и червено е националният флаг на суверенната държава Беларус, използван между между 1991 г. и 1995 г. След това режимът на Александър Лукашенко връща червено-зеленото знаме, по подобие на знамето на Беларуската ССР, когато Беларус е част от Съветския съюз.

Полицаи и военни в Беларус признават, че са изпълнявали престъпни заповеди

Полицаи и военни в Беларус признават, че са изпълнявали престъпни заповеди

В отворено писмо настояват за нови избори...