Въздушните нападения и последвала катастрофа на сирийски военен самолет в жилищен район в град Ариха са убили и ранили десетки. Това съобщават две активистки групи, цитирани от „Асошиейтед прес". Загинали са най-малко 25 души.

Местният координационен комитет съобщава, че военният самолет се е разбил в оживен пазар в града. Комитетът допълва, че веднага не е станало ясно дали самолетът е бил свален.

Ръководителят на базирания във Великобритания център за наблюдение на човешките права Рами Абдурахман каза, че самолетът се е разбил в центъра на града. Разрушени са няколко домове и са убити най-малко 12 души.

Град Ариха преди е бил крепост на правителството, но през май е превзет от бойците на опозицията и ислямистки екстремисти. Градът се намира в северозападната провинция Идлиб, където правителствените сили понесоха загуби от март насам. Загубиха и провинциалната столица, чието име също е Идлиб.

Центърът и местният координационен комитет казаха, че по време на катастрофата, градът е бил подложен на въздушни атаки, извършени от силите на президента Башар ал-Асад.

Амарьорско видео показва няколко увредени сгради, както и части от разбилия се самолет.

Цивилната война в Сирия започна през март 2011 година. По данни на ООН във войната са убити над 220 000 души. Ранените пък са над 1 млн.