Две седмици след президентските избори, повечето американци посочват, че новоизбраният президент Доналд Тръмп в края на краищата ще свърши добра работа като президент, макар и по-малко хора да одобряват начина, по който той се справи досега в преходния период по приемането и предаването на властта. Това показва ново социологическо допитване на CNN/ORC.

53 процента от анкетираните смятат, че Тръмп ще свърши много или доста добра работа като президент, а 40 на сто са заявили, че имали голямо доверие в Тръмп да се справи с икономиката, дял, който изпреварва процента, който са имали Барак Обама, Джордж У. Буш, Бил Клинтън и Роналд Рейгън преди започването на първите им мандати.

Това възприятие идва, след като мнозинството от американците смятат, че Тръмп ще постигне няколко от целите, очертани по време на предизборната му кампания като основни приоритети. Близо три четвърти от анкетираните са посочили, че Тръмп е възможно да отмени и да замени здравната реформа на Обама (Obamacare), две трети са убедени, че ще предоговори НАФТА (Северноамериканско споразумение за свободна търговия) и шестима от десетима са казали, че той ще създаде добре платени работни места в райони в САЩ, които изпитват икономически проблеми. Отделно, 63 процента са изтъкнали, че очакват икономиката да бъде в добро здраве след една година, най-големият дял от хора, които са посочили подобно нещо, от септември 2012 г. насам.

Американците са по-разделени по въпроса дали Тръмп ще "прочисти авгиевите обори" и ще ограничи размера на корупцията във Вашингтон (51% смятат, че това е възможно), да срази ДАЕШ (50 процента го виждат като възможно) или да построи стена по границата с Мексико (48% го смятат за възможно).

Според 66 на сто президентството на Тръмп ще донесе промяна за страната, но само 43% посочват, че промяната ще е към по-добро, което е 20 процента по-малко от 63-те процента, които са смятали, че Обама ще донесе промяна към по-добро през ноември 2008 г., когато беше избран за първи път.