Отношенията между Сърбия и Русия се намират на най-високо равнище в историята. Това е заявил сръбският президент Александър Вучич по време на среща с руския си колега Владимир Путин в руския черноморски курорт Сочи, предаде ТАСС.

"Благодаря ви, уважаеми президент и скъпи приятелю, че въпреки пандемията от коронавируса, намерихте време за нашата среща. Това е много важна за мен, най-важната среща. Смятам, че отношенията между Сърбия и Русия се намират на най-високо равнище в историята и се развиват във всички области. Както знаете, ние сме стратегически партньори и Сърбия смята това за своя привилегия", изтъкнал Вучич.

Вучич: Сърбия не възнамерява да се извинява за приятелските си отношения с Русия и Китай

Вучич: Сърбия не възнамерява да се извинява за приятелските си отношения с Русия и Китай

"Гордея се с политиката, която водим"

Сръбският държавен глава благодарил на Путин и за подкрепата за териториалната цялост и суверенитета на Сърбия. "Както знаете, в нашия регион сме свидетели на нарастване на провокациите и напрежението, особено на територията на Косово и Метохия, още веднъж ви благодаря за подкрепата в международните организации", подчерта още той.

Вучич отбелязал, че сътрудничеството между Сърбия и Русия във военно-техническата сфера също се намирало на най-високо равнище, като сръбската страна се надявала на нови споразумения.

"Да, нашето военно-техническо сътрудничество, разбира се, е на най-високо равнище. Благодарни сме ви за красивите подаръци, които получихме. Мисля, че ще имаме нови споразумения в различни области. Комисията работи на най-високо ниво и ще имаме добри резултати и в бъдеще", отбелязал още сръбският президент.

Русия внася оръжие в Сърбия с граждански полети

Русия внася оръжие в Сърбия с граждански полети

През българското въздушно пространство

По-рано Вучич нееднократно се възхищаваше на руската техника. Тя се предоставя на Сърбия в рамките на военно-техническа помощ.

По-рано Русия предаде на Сърбия 30 танка Т-72МС и 30 бронетранспортьора БРДМ-2МС. Вучич съобщи също така, че първата партида пускови установки "Корнет" ще пристигне в Сърбия от Русия до края на годината, като се очаква закупуването на усъвършенстваната руска система за противовъздушна отбрана "Панцир-С1М".

От 2018 г. до февруари 2020 г. Русия в качеството на военно-техническа помощ предаде на Сърбия четири хеликоптера Ми-35М, шест изтребителя МиГ-29, 10 бронетранспортьора БРДМ-2, три транспортни хеликоптера Ми-17В-5, както и зенитни ракетно-оръдейни системи "Панцир-С1".

Сърбия: Нямаме по-голям приятел и съюзник от Русия

Сърбия: Нямаме по-голям приятел и съюзник от Русия

Белград щял да се бори срещу опитите за представяне на Москва в негативна свeтлина