Президентът на Сърбия Александър Вучич каза в обръщението си към гражданите, че промяната в геополитическите обстоятелства е допринесла за най-суровия подход на западните страни към Сърбия.

Планът за Косово и Метохия вече не е само френско-германски план, а много повече от това, каза сръбският президент Александър Вучич в обръщение към обществеността. Той посочва, че на срещата на "петте големи" му е било казано, че трябва да приемем плана и че в противен случай ни очаква прекъсване на процеса на европейска интеграция, спиране и изтегляне на инвестиции и цялостни мерки в икономическата и политически смисъл. Той казва още, че ще има голяма битка за Асоциацията на сръбските общини, както и че се притеснява, че няма по-рационален подход за решаване на проблема, коментира "Радио телевизия Сербия".

Споразумението Косово-Сърбия включва признаване и общ стремеж към ЕС

Споразумението Косово-Сърбия включва признаване и общ стремеж към ЕС

Страните ще си разменят постоянни мисии, а ЕС ще им помогне с финансова помощ за съвместни икономически проекти

"В съгласие с членовете на правителството искам да говоря повече за стратегически, а не за тактически и ежедневни политически въпроси. Всички сме виждали през изминалите дни първата версия, която не се различава много от втората версия в различни медии, т.нар. на френско-германския план, който вече не е френско-германски план, а много повече от това", каза Вучич в президентството.

Той добави, че никой не иска да говори за "контекста и обстоятелствата и пред какво е изправена Сърбия".

"Когато гледате един документ, винаги е лесно да намерите безброй възражения, а в този документ не е лесно да намерите нещо, от което да бъдете възхитени, дори напротив. Важно е обаче, разговорите бяха едни от най-трудните през последното десетилетие, защото аз участвах във всички, а откакто Дачич беше премиер, никога не е ставало така. Въпросът е защо и какво прави разликата днес. Самият факт, че геополитическите обстоятелства са се променили, е голям източник на нервност, Европа де факто е във война, каквото и да говорят", каза Вучич.

Той посочи, че затова няма толерантност към каквото и да е изскачане в политически смисъл.

Вучич с важно обръщение за Косово в понеделник

Вучич с важно обръщение за Косово в понеделник

Бърнабич защити направеното от него до момента

"А от друга страна, те искат всичко да е както искат в техния двор, и Западните Балкани, разбира се, и Сърбия са техният двор. Възниква въпросът какво друго е допринесло за такъв груб подход и чувство за неотложност от страна на подкрепяните от Вашингтон европейски чиновници, пълният регионално-европейски контекст е такъв, че в предходните няколко месеца след избухването на руско-украинския конфликт конфликт, атаката на Русия срещу Украйна - че това се превърна в един от най-големите проблеми за Сърбия", заяви президентът на Сърбия.

Той каза, че това е така, защото Сърбия е "на радара на всички", тъй като не е наложила санкции на Русия, но и поради постоянните инциденти, които, както добави, косовският премиер Албин Курти "провокира", като иска да ни провокира да "влезе в конфликт и че Сърбия е виновна".

Сърбия "трябва да приеме плана"

Вучич каза още, че петима западни пратеници са дошли в Сърбия с план, "направен преди 60 дни, който оттогава е признат от всички страни от ЕС, дори петте, които не са признали Косово".

Той заяви, че тези страни са гласували за плана, защото им е било казано, че няма изрично признаване на Косово. Планът, добави той, неофициално, но де факто се превърна в нова рамка за преговори.

"Няма напредък за нас, ако работим извън Европа или ако не си сътрудничим по този въпрос", каза Вучич.

Вучич се ангажира с мир на Балканите пред западни дипломати

Вучич се ангажира с мир на Балканите пред западни дипломати

Те го похвалиха за: Отговорен подход и воля за трудни решения в интересът на мира и европейските перспективи на Сърбия

Той заяви, че в разговора с петимата "му е казано във второто изречение, че трябва да приемем плана и ако не го приемем, ще се сблъскаме с прекъсване на процеса на европейска интеграция, спиране и след това изтегляне на инвестиции и икономически мерки, които ще навредят на Сърбия".

Той добави, че Косово "търси конфликт, защото иска да въвлече Сърбия в конфликт с НАТО" и за да избегне образуването на общност от сръбски общини.

Въпреки това той каза, че все още вярва, че е важно да се работи за компромисно решение и че не вярва, че това е възможно с Албин Курти.

"Но ние не сме тези, които ги избираме, нито можем да влияем, така че трябва да говорим с всички и да търсим решения, защото имаме нужда от мир с албанците и отговорен подход", каза Вучич и добави, че Сърбия не може да предотврати влизането на Косово в някои международни организации.

Той посочи, че "Сърбия иска компромис и разговори на всяко място, че и двете страни трябва да правят отстъпки, но проблемът е когато едната страна може да прави каквото си иска и да бъде възнаградена за това".

Президентът на Сърбия каза, че в следващите дни ще покани всички представители на парламентарните групи на разговори, за да ги информира за случващото се и да им предостави повече информация за това как са протекли преговорите за Косово.

В обръщението си към гражданите той заяви, че ще ги информира "какво стои зад това и какви са намеренията".

Вучич: Крим и Донбас са украински

Вучич: Крим и Донбас са украински

Важна позиция на съюзник на Кремъл

Вучич каза още, че Сърбия трябва да излезе от "собствения си балон от лъжи, който сме създали и че сме единствените и самодостатъчни в света, защото не сме".

Той каза, че Сърбия трябва да разбере "нашата позиция и тяхната позиция и да разбере, когато не сме съгласни с нещо, каква е тяхната сила и каква е нашата сила".

Той каза, че дори Слободан Милошевич до последния момент е смятал, че няма да падне бомба, защото всички са го уверявали, че това няма да се случи.

Днес на заседанието на Държавното правителство Вучич информира членовете на органа за ситуацията, предизвикателствата и трудностите, пред които е изправена Сърбия, когато става въпрос за Косово.

Той каза на колегите си, че е готов да се оттегли, "ако някой смята, че може да се справи по-добре", след като партийната върхушка на прогресистите "научи за западния натиск върху Сърбия по отношение на Косово" в неделя вечерта, съобщиха проправителствени медии, близки до Вучич .

Вучич все още против санкции срещу Русия

Вучич все още против санкции срещу Русия

Устояхме на натиска почти една година, заяви президентът на Сърбия

Медийните съобщения за обявеното оттегляне на Вучич могат да се тълкуват и като създаване на атмосфера, в която Вучич да предприеме очакваните от него стъпки от Вашингтон и Брюксел по отношение на Косово, както и хармонизиране с външната политика на ЕС и въвеждане на санкции срещу Русия, съобщи Хина по-рано.

В петък, след срещата с представителите на САЩ и ЕС, Вучич заяви, че Сърбия е готова да приеме концепцията на европейския план и да работи по изпълнението на предложеното споразумение за диалог с Косово.

Мирослав Лайчак, специалният представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина, индиректно потвърди това пред журналисти, като каза, че Вучич в разговора е "показал отговорен подход" и "готовност за вземане на трудни решения в интерес на мира и европейската перспектива на Сърбия".

Според съобщения в медиите споразумението между Сърбия и Косово има равен достъп на страните и предвижда зачитане на териториалната цялост, неприкосновеност на границите, признаване на държавните символи и специално споразумение за сръбската общност в Косово.

В документа не се споменава изрично взаимното признаване, но се посочва, че Сърбия няма да блокира членството на Косово в международни организации.

Вучич: Германия и Великобритания подкрепят всички "незаконни действия" на Прищина

Вучич: Германия и Великобритания подкрепят всички "незаконни действия" на Прищина

Той се срещна с Борел и Лайчак в Париж

На 17 февруари 2008 г. на извънредно тържествено заседание на парламента Косово обявяи своята независимост от Сърбия. Същата вечер правителството на Сърбия взе решение да анулира тази декларация като "незаконен акт на временните институции в Прищина". Оттогава напрежението между двете страни продължава, като често достига до ръба на конфликта.