Принудителното разселване на палестинци от ивицата Газа и Западния бряг е "червена линия", която Йордания ще счита за "обявяване на война". Това предупреди министър-председателят на страната Бишер ал Хасаунех.

Премиерът посочи, че всички опции са "на масата", когато става въпрос за отговора на Йордания на "агресията" на Израел срещу Газа. Той бе категоричен, че действията на Израел са "фрапантни нарушения" на международното хуманитарно право.

Той подчерта необходимостта от прекратяване на безнаказаността и защитата, на които се радва израелската окупация, на която се разрешава да убива палестински цивилни, и разкритикува двойните стандарти при прилагането на международното хуманитарно право при престъпленията срещу цивилни в Палестина.

Йордания хвърли по въздуха критична помощ за Газа

Йордания хвърли по въздуха критична помощ за Газа

Продукти за полева болница, чиито запаси са били на изчерпване

"Ние всички сме обединени зад Негово Величество краля - институции, партии и граждани, в неговата почтена позиция да подкрепя палестинската кауза и да спре агресията срещу Газа, тъй като Йордания е най-способната да служи на палестинската кауза", подчерта Хасаунех.

Той изрази своята благодарност към йорданските въоръжени сили за предоставянето на медицинска помощ на йорданската полева болница в Газа.

Хасаунех подчерта и че всеки опит да се заобиколи създаването на независима палестинска държава с пълен суверенитет въз основа на границите от 1967 г. и със столица Източен Йерусалим е обречен на провал.

По-рано Йордания изпрати по въздух спешна медицинска помощ в управлявана от кралството болница в палестинския анклав.

Йордания загрижена, че войната в Газа може да въвлече Иран в по-широк конфликт

Йордания загрижена, че войната в Газа може да въвлече Иран в по-широк конфликт

Крал Абдула говори откровено за страховете си, че конфликтът може да предизвика ново изселване на палестинци в кралството