Председателят на Върховната Рада, парламентът на Украйна, Руслан Стефачук в интервю за POLITICO отхвърли като руски слухове съобщенията за напрежение между правителството на страната и висшето военно командване. Русия използвала инсинуации, за да разцепи единството на Киев след началото на войната.

Бавният напредък на Украйна във възстановяването на част от загубената ѝ територия по време на нейната контранастъпление за отблъскване на руските сили доведе до първите публични признаци на търкания между президента Володимир Зеленски и неговите генерали, докато украинският президент се опитваше да запази подкрепата си сред западните съюзници.

Според Стефанчук, бивш главен помощник на Зеленски, обаче слуховете за разногласия се разпространяват от руски канали като пропаганда.

"Никога не е имало нито един случай на напрежение между политическото и военното ръководство", каза Стефанчук, който обикновено присъства на заседанията на военния кабинет.

Зеленски похвали украинците за борбата с Русия и зимната стихия

Зеленски похвали украинците за борбата с Русия и зимната стихия

Интензивните боеве продължават, а 10 области са без ток

Стефанчук, който беше в Брюксел тази седмица за срещи с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и други законодателни служители, е по-загрижен за това, че украинските войници се уморяват от битки, отколкото за това, че светът ще се отегчи от Украйна.

Все пак той призна, че Киев прави "всичко възможно, за да се увери, че светът няма да забрави за Украйна".

Припомняме се, че в интервю за The Economist, публикувано по-рано този месец, високопоставеният генерал на Украйна Валери Залужни призна, че войната е достигнала до "застой" - което предизвика опровержение от страна на Зеленски.

"Всички са уморени. Има различни мнения, но това не е задънена улица", призна самият Зеленски на пресконференция в Киев с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен няколко дни по-късно.

След това украинският президент по време на едно от своите нощни обръщения предупреди, че украинците трябва да "концентрират усилията си върху защитата на страната, а не във вътрешни борби или други проблеми".

Киев отрича за вражда Зеленски-Залужни

Киев отрича за вражда Зеленски-Залужни

След статията на главнокомандващия за "позиционната война" с Русия се появиха спекулации

Въпреки военната помощ на стойност милиарди евро получаване от нейните партньори, ограниченият напредък на Украйна повиши умората от война сред западните ѝ съюзници. Това приличва особено силно, след като конфликтът между Израел и "Хамас" в Близкия изток заплашва да отклони подкрепата от Съединените щати, основният поддръжник на Киев след инвазията на Русия.

Стефанчук ще пътува до Съединените щати за първи път след няколко дни, без да се уточнява на този етап времева рамка. Там той ще се срещне с американски конгресмени, за да обсъдят подкрепата на САЩ за Украйна. От съображения за сигурност плановете за пътуване на високопоставени украински служители обикновено се пазят в тайна до последния момент.