За трети път преизбраха Сергей Станишев за лидер на ПЕС. Това стана на конгреса на европейските социалисти в Лисабон.

В избора са участвали 323 делегати. От тях 270 са подкрепили Сергей Станишев за трети мандат. 23 са били против, а 29 са се въздържали.

Един от делегатите на конгреса е подал бяла бюлетина. Резултатът показва, че Сергей Станишев получава 84% подкрепа.

В реч преди гласуването лидерът на ПЕС заяви своята визия за Европа - Европа, която е справедлива, свободна и устойчива.

Станишев: Отговорността ни е да спасим Европа от популизма и арогантността на ЕНП

Станишев: Отговорността ни е да спасим Европа от популизма и арогантността на ЕНП

Европа е крехко цвете, което трябва да спасим от черните кучета

"Тази година ще бъде решаваща година за нашата партия и бих искала да благодаря на семейството на ПЕС за това, че се довериха на мен като на президент - с нетърпение очаквам да водя партията на следващите избори. Но повече от това бих искал да им благодаря и на всички наши страни-членки и активисти, за техните ангажименти и усилия. Миналата година заявих, че Европа спешно се нуждае от постепенно подновяване. Този конгрес доказва, че това подновяване е в много голяма степен. Нашата партия е по-обединена и мотивирана от всякога и имаме силна политическа платформа и общ кандидат, докато влизаме в изборите за Европейски парламент." Това каза Сергей Станишев.

"На предстоящите избори ще се занимаем с проблемите на милиони европейски граждани. Ще защитим работници, които се страхуват, че работата им ще бъде поета от роботи. Ще разширим защитата на служителите в цифровата икономика. Ще се борим за равни права и равно заплащане за мъжете и жените. Ние ще бъдем твърди за демокрацията и правата на човека. Ще предотвратим изменението на климата и опазването на околната среда. Ще се противопоставяме на националистите и популистите. Ние ще предизвикаме консерваторите. Ще изграждаме нови съюзи в името на гражданите. Ще засилим отслабена Европа. Нашата Европа е една справедлива, свободна и устойчива Европа за всички граждани ". Така завърши речта си преизбраният за трети път лидер на ПЕС.

Нинова няма да ходи на конгреса на ПЕС, когато гласуват за Станишев

Нинова няма да ходи на конгреса на ПЕС, когато гласуват за Станишев

БСП не подкрепя две резолюции на ПЕС - за Истанбулската конвенция и за миграцията