Съединените щати дори поставят под съмнение резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, така че споразумението за сигурност с Украйна е важно за Вашингтон, стига само да му е от полза. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram, цитирана от ТАСС.

"Белият дом каза, че не знае дали бъдещите американски власти ще поддържат споразумението за сигурност, подписано с Киев, написа тя. Въпреки че това "споразумение" вече няма сила, това не е важно, за Съединените щати споразумението има смисъл само докато е от полза за него."

Захарова припомни, че ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Матю Милър "разшири същия принцип дори до решенията на Съвета за сигурност на ООН, които са задължителни за цялата международна общност: "Това е необвързваща резолюция и ще я оставя на международни юристи да се изкажат подробно по този въпрос."

САЩ и Украйна подписаха 10-годишно споразумение за сигурност като стъпка към НАТО

САЩ и Украйна подписаха 10-годишно споразумение за сигурност като стъпка към НАТО

В кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия

"Какво можем да кажем за лист хартия, подписан с пристрастен към наркотици терорист, чиято легитимност се поставя под въпрос дори в собствената му страна", се казва в записа. "От друга страна, големият въпрос е коя държава Зеленски смята за своя."

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън и украинския му колега Володимир Зеленски в четвъртък подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност.

Споразумението бе подписано в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия, като има за цел да бъде стъпка към евентуалното членство на Украйна в НАТО, според текста на сделката.

"Страните признават това споразумение като подкрепящ мост към евентуалното членство на Украйна в алианса НАТО", се казва в текста.

Зеленски отдавна се стреми към членство в НАТО, но съюзниците не предприемат тази стъпка. Западният алианс разглежда всяка атака, предприета срещу един от неговите 32 членове, като атака срещу всички съгласно клаузата на Член Пети.

В случай на въоръжено нападение или заплаха от такова срещу Украйна, висши служители на САЩ и Украйна ще се срещнат в рамките на 24 часа, за да се консултират за отговор и да определят какви допълнителни нужди за отбрана са необходими за Украйна, се казва в споразумението.

Съгласно споразумението САЩ отново потвърждават подкрепата си за защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна на фона на подновения натиск от страна на Русия на източния фронт на Украйна.

"За да се гарантира сигурността на Украйна, и двете страни признават, че Украйна се нуждае от значителна военна сила, стабилни способности и устойчиви инвестиции в своята отбранителна индустриална база, които са в съответствие със стандартите на НАТО," се казва в текста.

Путин отново постави под въпрос легитимността на Зеленски като президент

Путин отново постави под въпрос легитимността на Зеленски като президент

Украинските власти наричат ​​подобни изявления информационна спецоперация, насочена срещу законните лидери на държавата

Съединените щати възнамеряват да осигурят дългосрочна материална подкрепа, обучение и съвети, поддръжка, разузнаване, сигурност, отбранителна промишленост, институционална и друга подкрепа за развитието на украинските сили за сигурност и отбрана, които са способни да защитават суверенна, независима, демократична Украйна и възпиране на бъдеща агресия", се казва още в него.

Припомняме, че не за първи път Русия поставя под въпрос легитимостта на Зеленски като президент, въпреки че той обясни зашо все още заема този пост. 

В петък Зеленски коментира последните изявления на руския си колега Владимир Путин, който определи изтеглянето на украинските войски от четири региона на страната и отказа на Киев да се присъедини към НАТО като условия за прекратяване на войната.

В интервю за италианския телевизионен канал SkyTG24 Зеленски сравни предложенията на Путин с политиката на нацисткия лидер Адолф Хитлер, който също издигна нови териториални претенции към съседните държави.

По време на среща в петък с ръководството на руското външно министерство Путин каза, че не става дума за замразяване на конфликта, а за окончателното му приключване, като увери, че на украинските въоръжени сили ще бъде гарантирано безопасно изтегляне на войските. Ръководителят на Кремъл каза още, че споразуменията за прекратяване на войната трябва да включват отмяна на санкциите срещу Русия.

В събота и неделя в Швейцария ще се проведе международна конференция за мирното разрешаване на войната в Украйна, на която ще бъде обсъден украинският план за прекратяване на конфликта.

Путин не е в състояние да отправя искания към Украйна за прекратяване на войната, каза в петък министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. 

Русия контролира близо една пета от украинската територия през третата година от войната. Украйна твърди, че мирът може да се основава само на пълното изтегляне на руските сили и възстановяването на нейната териториална цялост.

След САЩ и Великобритания наложи санкции на Московската фондова борса

След САЩ и Великобритания наложи санкции на Московската фондова борса

Акцията, част от 50 нови санкции и координирана с партньорите от Г-7, също е насочена към доставчици на боеприпаси, машини, микроелектроника и логистика