Началникът на генералния щаб на украинската армия генерал Валерий Залужни заяви във вторник, че не е доволен от работата на военните наборни служби, които отговарят за мобилизирането на войски за фронта, предава Ройтерс.

Залужни говори на първата си пресконференция от началото на пълномащабното нахлуване на Русия ден след като украинският парламент публикува текста на проектозакон, съдържащ реформи в програмата за армейски набор, включително намаляване на възрастта на мъжете, които могат да бъдат мобилизирани от 27 на 25 години

Публикуването на законопроекта предизвика полемика в социалните медии, което изглежда мотивира иначе не особено приказливия генерал рядък контакт с медиите.

"В момента не съм доволен от работата на (наборните служби)", каза той.

Реформите са изключително чувствителни за умореното население в разгара на 22-месечната война, чийто край не се вижда. Миналата седмица президентът Володимир Зеленски каза, че военните са предложили мобилизиране на допълнителни 450 000-500 000 души в армията.

Залужни призна тази цифра, но каза пред репортери в Киев, че никога не би разкрил такава цифра публично, забележка, която може да поднови публичните спекулации за политически търкания между него и президента Володимир Зеленски.

"Не бих обсъждал публично тези цифри", каза той.

Залужни ръководи контранастъплението през 2023 г., което не успя да възвърне на Украйна значителни територии, окупирани от Русия.

Въпреки това той не се ползва с особена популярност сред много украинци, след като отблъсна руските сили от похода им към столицата на Украйна в началото на 2022 г. и организира две успешни контраофанзиви същата есен, които отвоюваха големи територии в Храковска и Херсонска области.

"Имахме доста амбициозни цели през 2023 г. Не бях разочарован от нивото на (чуждестранна помощ) през 2023 г. Разбира се, това не беше пълното (поискано количество), но ни позволи да провеждаме уверено военни операции", каза той.

Грант Шапс: Унищоженият руски кораб показва, че войната в Украйна не е в задънена улица

Грант Шапс: Унищоженият руски кораб показва, че войната в Украйна не е в задънена улица

Морска коалиция на Обединеното кралство и Норвегия ще гарантира, че Украйна ще спечели

Напрежението между Залужни и Зеленски избухна наяве през ноември, след като генералът беше цитиран да казва, че войната върви към задънена улица поради технологичното състояние на бойното поле, коментар, който предизвика укори от кабинета на президента.

Зеленски и неговите помощници последователно се стремят да представят по-малко мрачен възглед за войната, като казват, че Украйна може и ще изгони руските сили от всеки последен сантиметър от окупираната територия.

Залужни каза, че периодът, откакто направи коментарите си, ги е оправдал: "Получих много критики за това, но с времето хората разбраха, че съм абсолютно прав."

Той каза, че Украйна и нейните съюзници вече са идентифицирали решения на повечето въпроси и проблеми, които той повдигна в коментарите си за бойното поле през ноември.

Що се отнася до усилията за изготвяне, той каза, че ще подкрепи въвеждането на електронни призовки в армията, стъпка, която ще замени или засили сегашния модел, при който наборните офицери раздават документи за повиквания на хората на улицата или на контролно-пропускателните пунктове.

"Радваме се за всякакви средства, които ще осигурят нашето търсене на хора", каза той.

Залужний "за" мобилизацията, но не и на жени

Залужний "за" мобилизацията, но не и на жени

Според него инициативата ще накара много украинки да избягат от страната