През тази седмица 150 души са били евакуирани от стоманодобивния завод "Азовстал", а над 300 - от Мариупол и предградията. Спасителната операция продължи в четвъртък. 

Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски чрез видеовръзка на благотворителното събитие Brave Ukraine, предаде Укринформ.

"Днес продължихме спасителната операция от Мариупол с помощта на ООН и Международния комитет на Червения кръст. Хората са на път към безопасна територия. Повече от 150 души от "Азовстал" и над 300 от Мариупол и неговите предградията избягаха благодарение на хуманитарния коридор тази седмица", отбеляза Зеленски.

От "Азовстал" призоваха за евакуация, контранастъпление край Харков и Изюм

От "Азовстал" призоваха за евакуация, контранастъпление край Харков и Изюм

Путин е казал, че не възпрепятства евакуацията на цивилни от завода

По думите му, на хората се оказва медицинска и финансова помощ, подкрепа при възстановяване на документи и връзка с близки.

Както беше съобщено, бойците на полк "Азов", защитаващи Мариупол, призоваха международната общност да евакуира цивилни от стоманодобивния завод "Азовстал" и призова Върховния главнокомандващ на Украйна да се погрижи за ранените войници.

На 3 май 156 жители на Мариупол, които се криеха в бункери на "Азовстал", пристигнаха в Запорожие. В четвъртък ООН и Червения кръст изпратиха друг хуманитарен конвой за евакуация на цивилни от завода.

Песков: Русия не щурмува "Азовстал"

Песков: Русия не щурмува "Азовстал"

Блокадата на завода оставала

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия не е възобновила атаката срещу комбината, който остава единствената част от Мариупол, незавзета от руските войски.

"Вие бяхте свидетели: публично президентът и върховен главнокомандващ издаде заповед (войските) да се въздържат от нападението. Не са били давани други заповеди от главнокомандващия", казва Песков.