Президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен са координирали позициите си преди срещата на Европейския съвет.

Президентът на Украйна съобщи това в неделя в публикация в социалната мрежа X, съобщава "Укринформ".

"Поддържам редовен контакт с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, където и да отида по света. По време на нашия разговор днес координирахме позициите преди срещата на върха на Европейския съвет. Отново изразих благодарността си за положителната оценка на нашата работа за изпълнение на всички препоръки на Комисията. Разчитаме на положителни решения по отношение на Механизма за Украйна и започване на преговори за присъединяване към ЕС", написа Зеленски.

Той подчерта, че Европа трябва решително да защитава своите ценности и единство.

"Знам, че винаги можем да разчитаме на председателя на Европейската комисия в това отношение", добави Зеленски.

Европейският съвет ще се събере в Брюксел, където се очаква лидерите на ЕС да вземат решение за създаването на специален украински фонд от 50 милиарда евро като част от многогодишния бюджет на ЕС за 2024-2027 г.

Орбан внесе резолюция срещу започване на преговори за членство на Украйна в ЕС

Орбан внесе резолюция срещу започване на преговори за членство на Украйна в ЕС

Според него, въпросът не трябва да бъде поставян в дневния ред на срещата на върха

Друг важен резултат от срещата на върха може да бъде решението на ЕС да започне преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС.

Припомняме, че началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски поиска да организира среща между украинския и унгарския лидер Виктор Орбан заради опозицията на Будапеща на предложението за започване на преговори за членство на Киев в ЕС.

Андрий Йермак разговаря с унгарския външен министър Петер Сиярто за възможна среща между Зеленски и унгарския премиер Виктор Орбан - след като Орбан и неговата партия публично се противопоставиха на започването на преговори за членство на Украйна.

Двамата са се съгласили "да работят по определянето на подходяща дата за такава среща".

Орбан блокира започването на преговори за еврочленството на Украйна

Орбан блокира започването на преговори за еврочленството на Украйна

Това не съвпадало с интересите на Унгария

Отделно, Сиярто потвърди, че Будапеща е отворена за такава среща, "но има смисъл само ако има шанс срещата да има положителен резултат".

Необходимо е да има единодушно одобрение на срещата на върха на ЕС, за да продължат преговорите за членство. Киев смята членството в ЕС за ключова стъпка за сближаване със Запада, след като преди 21 месеца руските сили нахлуха на територията ѝ.

Орбан предупреди, че лидерите на страните от ЕС може да не успеят да постигнат консенсус и настоя въпросът да не бъде поставян в дневния ред на срещата.

В парламентарна резолюция на неговата управляваща партия "Фидес" бе посочено, че разширяването на ЕС "трябва да остане обективен процес, основан на правила и резултати.

"Започването на преговори за членство с Украйна трябва да се основава на консенсус между страните членки на Европейския съюз. Условията за това днес не са налице".

"Фидес" допълва, че лидерите на ЕС трябва да направят задълбочена оценка на това как евентуалното членство на Украйна ще се отрази на сближаването и селскостопанските политики в рамките на блока, от които по-бедните страни членки, включително Унгария, са сред основните бенефициенти.

Миналата година притокът на украинско зърно в ЕС предизвика протести от страна на фермери в Източна Европа, а полските шофьори на камиони блокираха граничните пунктове с Украйна с искане ЕС да възстанови разрешителните, ограничаващи транзитния превоз за украинските конкуренти.