Във вечерното си обръщение президентът на Украйна говори за коледното богослужение, отслужено за първи път днес в катедралния храм "Успение Богородично" на Киевския пещерен манастир от митрополит Епифаний, предстоятел на Автокефалната православна църква на Украйна, съобщи Би Би Си.

"Още веднъж поздравявам всички, които празнуват Коледа днес. На този ден, който се превърна в исторически за Украйна, за духовната независимост на нашия народ. Радвам се, че днес видях колко много хора, колко много наши войници дойдоха на богослужение в храма на Киево-Печерската лавра - това свято място, което е едно от основите на украинската културна традиция", каза Владимир Зеленски.

Зеленски пожела победа за Украйна в коледно послание

Зеленски пожела победа за Украйна в коледно послание

Няма да спрем пред руския окупатор

"Много е важно днес в Лаврата да се чуе искрена молитва за Украйна и никой друг да не прави украинците чужденци в Лаврата. Украинската независимост трябва да бъде силна във всички свои елементи и ще бъде такава. Винаги - каза Зеленски.

Това е първата в историята литургия на Предстоятеля на Православната църква на Украйна в Киево-Печерската лавра. Преди това само Украинската православна църква е наемала тази главна катедрала на лаврата за служби.