Украйна заяви в четвъртък, че всеки ход на източноевропейските държави за удължаване на ограниченията върху износа на украински храни, които изтичат на 15 септември, би бил незаконен и би навредил на общите икономически интереси.

Ограниченията, наложени от Европейския съюз през май, позволиха на Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия да забранят вътрешните продажби на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена, като същевременно разрешават транзита на такива товари за износ другаде.

Фермерите в тези източноевропейски страни се оплакаха от пренасищането от зърнени култури, което доведе до срив на цените на вътрешния пазар и обвиниха за това евтиния украински внос.

"Убедени сме, че всяко решение... което допълнително ще ограничи украинския селскостопански износ не само ще бъде неоправдано и незаконно", написа във Фейсбук говорителят на външното министерство Олег Николенко, но и ще навреди на "общите икономически интереси" на Украйна, членките на ЕС и Европейския съюз като цяло.

Преди войната на Русия в Украйна източноевропейските страни не бяха сред основните вносители на украинско зърно, но динамиката се промени, след като Русия наложи блокада на основния маршрут за износ на Украйна през Черно море.

Полша, Унгария, Словакия и Румъния вероятно ще удължат ограниченията, докато България в четвъртък гласува за премахване на забраната.

По-рано в четвъртък президентът Володимир Зеленски каза, че е благодарен на България, че не е удължила ограниченията върху износа на украински селскостопански продукти.

"България дава пример за истинска солидарност", каза той в социалната платформа X.

Полша, която провежда парламентарни избори на 15 октомври и казва, че по-евтиното украинско зърно прави местното производство нерентабилно, заяви, че няма да вдигне забраната си, дори ако ЕС не удължи споразумението тази седмица.

Правителството на Словакия също заяви, че ще поддържа забраната и изглежда, че Унгария ще направи същото.

Киев заяви, че може да търси международен арбитраж относно ограниченията.

Украйна вероятно ще събере около 85 милиона метрични тона зърно и маслодайни семена през 2023 г., поне 50 милиона тона от които потенциално могат да бъдат изнесени.

Независимо от всички национални ограничения транзитът на украинско зърно към балтийските и средиземноморските пристанища няма да бъде засегнат.

Със или без забрана, Полша няма да позволи вноса на украинско зърно

Със или без забрана, Полша няма да позволи вноса на украинско зърно

Това заяви във вторник премиерът Матеуш Моравецки