Президентът на Украйна Володимир Зеленски даде интервю пред журналисти от скандинавските медии в Киев. Той сподели мислите си за руската агресия, очакванията за украинска контраофанзива, значението на съвременните самолети Hornet и F-16 по време на боевете, срещата на върха на НАТО през юли, както и деокупацията на Крим и цената, която Украйна ще трябва да плати за това, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Войната в Украйна не може да приключи по начина, по който приключи Втората световна война за Финландия" - това е заглавието на интервю във финландското издание на Yle в събота.

Финландия отстъпи територия на Русия, загуби много животи на свои граждани, а други страни не помогнаха в битките срещу Русия, която завладяваше скандинавската страна, каза Зеленски. Той намира това за "обидно и несправедливо", но благодари на страните от Северна Европа за настоящата подкрепа за Украйна.

Въпреки надеждите си за успех на предстоящото украинско контранастъпление, Зеленски предупреди, че войната може да продължи години или дори десетилетия.

Столтенберг оценява шансовете на Украйна за контраофанзива

Столтенберг оценява шансовете на Украйна за контраофанзива

Досега не сме виждали руснаците в добра отбрана в Украйна, всеки път, когато украинците напредваха, руснаците отстъпваха

" По-евтино е за други страни да подкрепят Украйна сега, отколкото да увеличат рисковете от Трета световна война," казва Володимир Зеленски. Той припомни, че Украйна очаква помощ от Финландия, по-специално разчита на противовъздушната отбрана.

Президентът отбеляза, че за прехвърлянето на изтребители в Украйна е необходимо разрешение от САЩ, те произвеждат бойни самолети, но все още не са одобрили доставката им в Украйна.

Зеленски потвърди, че Украйна планира контранастъпление и ще си върне Крим, но успехът на операциите зависи от доставките на западни оръжия.

"Искаме да спасим възможно най-много животи, така че броят на оръжията има значение", каза президентът.

Не може да има преговори със сегашния руски президент. "Невъзможно е да се говори с този човек, президента Путин, днес. За всички нас той е терорист", каза Зеленски.

Зеленски говори и за душевното си състояние и устойчивост, отбелязвайки, че той просто не може да си почине от войната. "Преживявам всички трагедии. Нямам право да кажа, че сме свикнали с войната", каза той.

Зеленски призова украинците да подкрепят войските и държавата

Зеленски призова украинците да подкрепят войските и държавата

Самият той почете войниците в обръщението си на 424-ия ден от войната