Украйна ще отговори цивилизовано, ако страна членка на ЕС наруши правилата му, като например не се съобрази с отменената забрана за внос на зърно от Киев, предаде "Ройтерс".

В приложение за Telegram Зеленски написа, че когато правилата и споразуменията се прилагат, Европа винаги печели и че отмяната на забраната е пример, че между Украйна и ЕС има истинско единство и доверие.

Румъния смята за възможно да удвои транспорта на украинско зърно

Румъния смята за възможно да удвои транспорта на украинско зърно

Това заяви в петък министърът на транспорта на страната Сорин Гриндяну

Той уточни, че за Украйна е важно да бъде подкрепена от съседите си, както и че работата на двустранно ниво също е важна.

От друга страна, веднага след като Европейската комисия обяви решението си за зърното, три страни предупредиха, че ще наложат собствени ограничения върху вноса на украинско зърно. Това са Полша, Словакия и Унгария.

Полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че правителството му ще подкрепи полските фермери и няма да се съобрази с решението на европейските лидери.

Словашкият министър на земеделието Йозеф Биреш обяви, че страната му ще разшири забраната си за внос на зърно от Украйна.

ISW: Руските удари - вероятно с цел да намалят украинския износ на зърно

ISW: Руските удари - вероятно с цел да намалят украинския износ на зърно

Украинските сили продължиха настъпателните операции в западната Запорожка област и на 14 септември

Унгарският министър на земеделието Ищван Наги обяви, че страната му ще затвори границите си за общо 24 украински продукта, като ще спре продажбата не само на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, но и на различни видове месо, зеленчуци и мед.