От обединение "Демократична България" предлагат 10 неотложни мерки за преодоляване на кризата. Според тях това е най-тежката здравна, икономическа и социално-психологическа криза след Втората световна война.

На първо място демократите предлагат отлагане на плащанията на всички данъци, осигуровки и други задължения на засегнатите от кризата фирми към държавата за поне три месеца. Според тях тази мярка може да се приложи и към самоосигуряващите се лица.

От дясното политическо обединение предлагат правителството първоначално да поеме 80% от размера на заплатите на всички служители в най-засегнатите от кризата фирми за април, май и юни 2020 г.

Припомняме, в открито писмо от Сдружението на заведенията в България преди дни поискаха държавата да плати 60% от заплатите на работниците, които са в принудителен отпуск сега. Условието им бе работодателят да нямат никакви ангажименти - нито финансови, нито административни. 

АИКБ иска частично вето върху закона за извънредното положение

АИКБ иска частично вето върху закона за извънредното положение

Според тях въвеждането на фиксирани цени за стоки и услуги е изключително опасно

Останалите 8 мерки, предложени от ДБ:

Държавни гаранции за вече отпуснати банкови кредити за засегнатите от кризата фирми. Отлагане на вноските по лихви и главница с една година, като гаранциите ще позволят на банките да не преквалифицират кредитите в лоши. Това ще подпомогне едновременно и фирмите, и банковата система.

Създаване на фонд за краткосрочно финансово подпомагане на структуроопределящите фирми в икономиката ни, насочен към запазване на работните места в тях.

Осигуряване на ликвидност на фирмите с бърз достъп до краткосрочни заеми от ББР.

Отлагане на промените в Наредба Н-18 за 1.01.2022 г.

Намаляване на административния натиск върху малкия и средния бизнес.

Промяна на приоритетите на инвестиционната политика на правителството от големи и икономически нецелесъобразни проекти (АЕЦ "Белене", газов хъб "Балкан") към по-малки инвестиции, които да стимулират най-засегнатите от кризата бизнеси. 

"Балкански поток" и интерконекторът с Гърция - в срок въпреки коронавируса, уверява Петкова

"Балкански поток" и интерконекторът с Гърция - в срок въпреки коронавируса, уверява Петкова

Енергийната сигурност на страната била гарантирана

Като ключова мярка в борбата срещу лошите търговски практики настояваме КЗП и КЗК да извършат мащабна проверка на пазара на горива в страната.

Разсрочване на кредитите на физически лица, останали без работа или на намален работен ден, без допълнителни такси, комисиони и наказателни лихви до края на 2020 г. 

БСК иска фиксираните цени да отпаднат от извънредния закон

БСК иска фиксираните цени да отпаднат от извънредния закон

Те щели да са пагубни за икономиката ни

Според демократите, финансирането на тези мерки може да бъде осигурено с част от фискалния резерв. Пари може да дойдат и от отлагане на нецелесъобразни инвестиционни разходи, обществени поръчки и преструктуриране на европейски програми.

Те са категорични, че ако сега не бъде спасена икономиката, ще има срив в бюджета още за тази година. Може да настъпят непредвидими икономически, политически и социални събития.

Здравната и икономическата криза вървят ръка за ръка и грижата и по двете направления е топ приоритет, пише в позицията на ДБ.

Припомняме, подобна бе и тезата на президента Румен Радев при налагането на частично вето върху Закона за извънредното положение, той заяви, че кризите са две - едната е с разпространението на коронавируса, другата - отражението върху икономиката.

Хората трябва да бъдат успокоени, че бизнесите им, пострадали от форсмажора, няма да бъдат фалирани и няма да загубят работните си места.

"Хората от туризма, транспорта, ресторантите, индустрията всяка година осигуряват милиарди постъпления за хазната. Сега за тях са черни дни и е време да им се помогне. В същото време максимална част от икономиката (разбира се, доколкото това не пречи на борбата с коронавируса) трябва да продължи да работи и да носи добавена стойност. Да не се късат веригите на доставки. Колелото на икономиката трябва да продължи да се върти", категорични са от ДБ.