Ние (ДПС, бел.ред) сме позитивни към кабинета - страната има нужда от редовно правителство, за да се преодолее политическата криза. Това заяви депутатът Йордан Цонев в студиото на Нова телевизия и поясни, че възприема и вижда в "Продължаваме промяната" и новото правителство млади и образовани хора, които действително имат желание да участват в решаването на проблемите. ДПС би подкрепило всяко едно тяхно действие, което би било положително за държавата, но като условие поставя да се покажат ясни действия, че се къса със зависимостите.

ДПС декларира, че промени без тях няма да има

ДПС декларира, че промени без тях няма да има

Нямат предпочитания към имена на министри, а към програми

Основната опасност е кабинетът да не изпадне в зависимост от задкулисието, демек Прокопиев, който 25 години работи там. И аз това го казах от трибуната на НС, това съм го виждал, имам опит, заяви Йордан Цонев. Той подчерта, че намира много прилики между 2021 година и 2009 година - идването на Бойко Борисов и ГЕРБ на власт. "ПП беше наложен както проекта ГЕРБ преди години", посочи Цонев и се обоснова със структурата на кабинета - кабинет с двама премиери Кирил Петков и Асен Василев. Важна е обаче, според Цонев, "интересната и трета фигура на Даниел Лорер - той концентрира всички финансови потоци, а е известна страстта на Прокопиев към публични средства.

ДПС няма да подкрепи състава на правителството

ДПС няма да подкрепи състава на правителството

Мустафа Карадайъ обеща Движението да бъде контруктивна опозиция

Йордан Цонев коментира и темата със съдебната реформа, като увери, че ДПС би подкрепило всяка една цялостна и добре обмислена реформа. "Надяваме се "нулева толерантност към корупцията" да не означава същото, каквото каза Борисов през 2009 година", отново върна към тезата си Цонев и увери: "Ние ще подкрепим цялостна реформа в правосъдната система. Ако въпросът е "стани, да седна", ДПС няма да подкрепи, въпросът не е личностен." Освен това всяко нещо трябва да става по конституционно установения ред и ДПС трябва да видим целия законопроект за промяна в съдебната система.

Йордан Цонев заяви и че ДПС няма отношение към Гешев, а чадър над нас няма от нито една институция, нито от КПКОНПИ, нито от прокуратурата.

Защо медиите насочват вниманието за смяната на личности, възмути се Цонев и призова да дойде следващия прокурор, който да разследва напр. Булгартабак. "Нека да дойде някой и да каже тук има престъпление!" Защо не се протестира отмяната на присъдата на Прокопиев, какво прави прокуратурата с нарушението на министър-председателя на Конституцията, пита още Цонев. А ДПС не се намесва по казусите, "защото не бива да се месим в независимата съдебна власт".

Дикме: Като заскърца коалицията, ДПС ще даде глас

Дикме: Като заскърца коалицията, ДПС ще даде глас

Мирослав Севлиевски: Трябват решения, които не са прилагани досега

На въпрос не се ли притесняват от ДПС от международната изолация, в която са изпаднали след санкциите по глобалния закон Магнитски спрямо Делян Пеевски, Цонев попита "Каква изолация - в ЕС ние сме партията с най-много представители." Магнитски не е тежест за партията, увери Цонев, а за Пеевски посочи, че той е получил категорично доверието на избирателите. "Пеевски отнесе Христо Иванов като бръмбар сламка", а българските избиратели са се оказали по-мъдри от българските институции, които забравиха, че законът Магнитски действа само на територията на САЩ. Цонев повтори, че "ние обжалваме по законов ред в САЩ санкциите" и до тогава Пеевски остава на първия ред.

За оставката на Владислав Панев като зам.-председател на ПГ на Демократична България" след селфито с Делян Пеевски, Цонев посочи, че лично той е направил снимката. А реакцията на тази снимка показва само "страхотния болшевизъм", който цари в това политическо пространство, обясни с усмивка депутатът от ДПС.

Антон Кутев: Ако ПП не се опират на опита, ще минават номерата

Антон Кутев: Ако ПП не се опират на опита, ще минават номерата

Коалиционното правителство да срещне огромна съпротива преди лятото