Над половината от хората, които ще гласуват, вече знаят кого да изберат на местните избори на 27 октомври. За другия избор - на главен прокурор, българите искат той да не е корумпиран и да е честен.

Това гласи проучване на социологическа агенция "Тренд", направено между 1-10 октомври 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" сред 1000 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

Оптимизмът продължава да преобладава в по-голямата част от българските граждани (50%), докато песимистите остават с по-малък дял (39%). Традиционно най-младите остават най-оптимистично настроени, докато при най-възрастните песимистичните нагласи доминират

Снимка 449140

Източник: "Тренд"

Според изследването 42% от всички български граждани декларират, че със сигурност ще гласуват. Малко под една четвърт (24%) заявяват, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. Предизборната кампания дава своя резултат, като сравнението между същия въпрос през септември и този през октомври регистрира малко по-силна мобилизация. В разбивката по партийни симпатии, ясно личи силната мобилизация на привържениците на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Над половината (55%) от тези, които със сигурност ще гласуват или по-скоро ще гласуват, твърдо са избрали за коя партия / коалиция ще гласуват, докато малко над една четвърт (26%) все още не са решили. От агенцията отчитат увеличение на решилите да гласуват през октомври и спад в колебаещите се.

Снимка 449141

Източник: "Тренд"

Ден преди избора за нов главен прокурор от социологическата агенция са проверили доверието на основните институции в сектора. Според тяхното проучване с най-висока положителна оценка за работата си се ползва министерството на вътрешните работи.

МВР е единствената от тестваните институции, където положителната оценка надвишава, макар и минимално, отрицателната. Съдът е институцията с най-голямо натрупване на отрицателни оценки, а за работата на Висшия съдебен съвет (кадровият орган в съдебната система - б.р.) най-голям дял от анкетираните нямат мнение.

Снимка 449142

Източник: "Тренд"

Над три четвърти (76%) са тези, които са чули/ разбрали, че в края на този месец ще бъде избран нов главен прокурор, докато 18% не са.

Запитани за качествата, които е важно да притежава новият главен прокурор, анкетираните предпочитат моралните качества - да не е корумпиран, да е неподкупен (20 процентни пункта), да е честен и коректен (19 процентни пункта).

Хората искат новият главен прокурор да е независим и да не се поддава на влияния (9 процентни пункта), докато управленските способности и опита отстъпват само с 9 процентни пункта. Най-голям дял от запитаните обаче не могат да преценят. Според социолозите, това говори по-скоро за дистанция от темата.