В София преимуществено млади хора са подкрепили Борис Бонев. Една трета от вота за Бонев идва от групата на 18-30-годишните. За сравнение - средният дял на тази група общо във вота в София е само около 14%.

Наред с всички останали, и при Фандъкова, и при Манолова личи осезаем дял на гласували пенсионери - между една пета и една четвърт от вота им. Това показват първите наблюдение и хипотези според "Галъп интернешънъл".

Най-активните в икономически план възрасти подкрепят кандидати от типа на Бонев и Игнатов. Вотът за Игнатов и донякъде за Бонев е в по-голяма степен представен сред най-образованите групи.

Андрей Райчев: Ситуацията в София не е ситуацията Радев - Цачева

Андрей Райчев: Ситуацията в София не е ситуацията Радев - Цачева

Дума не можело да става, че българите искат да махнат ГЕРБ

При Фандъкова той е почти изцяло изграден от привърженици на ГЕРБ. При Манолова, обратно, партийният вот на БСП е около една втора. Останалото са предимно привърженици на нови, протестни, малки и пр. формации или дистанцирани от политиката хора. Двете кандидатки по-скоро са успели да влязат в очаквания профил на партиен кандидат и кандидат, който се опитва да получи повече подкрепи.

Според данните на "Галъп" любопитно е, че и Фандъкова, и Манолова, и Игнатов, и Бонев имат подчертано "женски" вот. "По-мъжки" е той при Джамбазки и особено при Сидеров.

Фандъкова остава на балотаж
Обновена

Фандъкова остава на балотаж

Манолова изостава с 10%, 15.8% събра Борислав Игнатов, Бонев -10.4%

В партиен план БСП може би не успява да достигне резултата си от евроизборите наскоро в абсолютни гласове - тогава те събраха 85 хиляди гласа.

В същото време, Йорданка Фандъкова явно взима поне 70 000 гласа по-малко в сравнение с кметските избори в София през 2011 и 2015 г. - тогава тя имаше около и над 240 хиляди гласа. По предварителни изчисления - гласовете ще се окажат около 170 хиляди, при около 130 хиляди за Манолова.

Манолова: Пробивът е направен, промяната е възможна

Манолова: Пробивът е направен, промяната е възможна

По думите й София няма нужда от усмихнато лице параван