59% от плевенчани са категорични, че ще гласуват на предстоящия местен вот на 27 октомври. Това показват данни от изследване на "Медидиана" за политическите нагласи в Плевен.

Изследването е проведено от 9 - до 13 октомври с 383 човека.

Основните изводи от данните са, че въпреки критиките на избирателите Георг Спартански е основният претендент за кметския стол. Основният му конкурент е кандидата на ГЕРБ (Мирослав Петров). Следват Илиян Йончев (БСП), д-р Калин Поповски (ВМРО) и Цветан Антов (АБВ).

Снимка 447766

Източник: "Медиана"

Според местните е по-вероятно изборите да се решат на балотаж между настоящия кмет Георг Спартански и кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров.

49% от гражданите искат в Плевен да има нов кмет, а 35% от хората поддържат мнението, че Георг Спартански трябва да остане на кметския пост.

На въпрос за кого биха гласували, ако изборите бяха днес, 30,2 от плевенчаните заявяват, че биха подкрепили сегашния градоначалник, а 25,4 биха дали гласа си за кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров, следван от предложеният от БСП Илиян Йончев (16.9).

Снимка 447767

Източник: "Медиана"

По отношение на подкрепата за общинските съветници, 25,6% от гражданите смятат да гласуват за листата на ГЕРБ, след това за тази на БСП (22,6%) и на трето място се подрежда листата на сегашния кмет Георг Спартански (14,3%).

Според изследването прогнозите са, че в общинския съвет ще има представителство на пет формации - ГЕРБ, БСП, Инициативен комитет Георг Спартански, ВМРО, АБВ. Данни показват доминация на ГЕРБ. Очертава се и висока избирателна активност - над 60 % от гласоподавателите заявяват готовност да гласуват.

На въпрос за развитието на града 42,6% от гражданите посочват, че Плевен запада, а едва 9,2% са на мнение, че се развива. 30,5% смятат, че в едно нещо градът се развива, а в друго запада.